Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От кв. "Овча купел" искат мерки за контрол върху изгарянето на опасни материали (видео)

Снимка: БГНЕС
Жителите на пет столични района - „Овча купел”, „Красна поляна”,„Западен парк”, „Оборище” и „Младост” организират протести от 19.00 часа днес срещу лошото качество на въздуха.

Камен Николов от инициативния комитет на живущите в кв. “Овча купел” коментира пред Радио София, че протестиращите искат да бъде поставена стационарна измервателна станция, която да работи постоянно и от нея да се виждат актуалните данни за замърсяването в квартала.

Общината да предприеме мерки за контрол върху изгарянето на опасни материали – това, което е основната причина за замърсяването на въздух в нашите квартали, казва Николов.

Хората искат да знаят какви са всички евентуални замърсители на въздуха, защото при изгаряне на боклуци и опасни материали праховите частици са само една част от замърсяването, което включва и токсични вещества. Освен това протестиращите искат и контрол на изгарянето на боклуци и опасни материали.

Жителите от кв. “Красна поляна” споделят, че част от проблема с мръсния въздух идва от живущи в общински жилища, където общината е напълно в правото си да извършва проверки и да налага санкции, дори и да изгони хора от общинските им жилища, ако не спазват наредбите и правилата за това какво могат да горят. Немалка част от тези хора освен това горят боклуци и живеят в незаконни постройки.

Началният час на протеста в кв. “Овча купел” ще бъде в 19:00 часа като ще бъде блокирано кръстовището на бул. "Президент Линкълн" и бул. "Монтевидео”.

Вижте колко чист е въздухът в кв. ''Надежда'' и в кв. ''Красна поляна''

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени