Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Петрова: Дебатите около мораториума върху иновативните лекарства оставиха обществото в информационно затъмнение

| обновено на 20.12.17 в 10:01
Снимка: БГНЕС

Специалистът по медицинско право, адвокат Мария Петрова, коментира в "Преди всички", че дебатите "за" или "против" мораториума върху иновативните лекарства са оставили обществото в информационно затъмнение. У нас и преди мораториума имаше невъзможност за различни групи болни да се лекуват, подчерта тя:

Създаде се една огромна спекулация как или за хората с редки заболявания, или за хората с онкологични заболявания няма да има лекарства. Никой не излезе да каже, че съществуват механизми тези лекарства да бъдат набавени извън тази, да я наречем, условна забрана, която параграф шести въведе в Закона за бюджета. Сред лъжите, които чухме, бяха, че всички сме обречени на геноцид, защото проблеми с  редките заболявания и тяхното лечение винаги е имало. Нека не забравяме множеството дела от преди две години, които се водеха срещу Министерство на здравеопазването, когато не се осигуриха лекарства за онкоболни. И към момента, преди да го има този така наречен "мораториум", имаше немалки групи от хора, които бяха лишени от възможност да се лекуват.

На Председателски съвет в Народното събрание ГЕРБ ще предложи на депутатите да гласуват отпадане на мораториума върху новите лекарства за онкоболни, приет преди дни. Това стана ясно от разпространено вчера изявление на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна