Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Изкореняване" за първи път в "Златен ритон" Пловдив 2017

| обновено на 20.12.17 в 12:14

Носителят на два "Златни ритона" за документално кино Костадин Бонев участва в последното издание на фестивала за документално и анимационно кино в Пловдив с документалния си филм "Изкореняване".

Името на филма "Изкореняване" е от казаното с тази дума за геноцида от арменския журналист Хрант Динк, който  нарече случилото се преди сто години „изкореняване“, и беше убит на улицата в Истанбул за думите си, казва  режисьорът.

Но филмът разказва  не само за арменския геноцид, но и за края на Османската империя. Което засяга и нас, защото сме били част от нея.

 Агонията на Османската империя продължава 25 години. На нейно място се появява нова държава – Турция. И в нея няма място за арменците. Според статистиката убитите и депортираните, само през 1915-та година, са един милион и четиристотин хиляди. Но колко ли са те наистина ? 

Историята се разказва от петима арменски фотографи от Ереван, Варна и Истанбул. Във филма влизат и снимки, предоставени от пловдивски арменци. 

Костадин Бонев е режисьор на повече от 15 игрални и документални филми, сред които „Ловци на сънища“, „Писма до долната земя“, „Под облак“, „Търпението на камъка“, „Корабите са пълни“, „Евополис – градът на делтата“, „Вапцаров – пет разказа за един разстрел“, „Подгряване на вчерашния обед“, „Военен кореспондент“, „Потъването на Созопол“- филм носител на няколко български и международни награди. 

Сценарист на "Изкореняване" е  Влади Киров. Оператори: Константин Занков, Орлин Руевски, Армен Ахаронян.

Композитори: Арто Тунчбояджиян, Серж Танкян, Андре Симонян.

Първата публична прожекция на филма "Изкореняване"  ще бъде в четвъртък 21 декември от 17.50 в кино Лъки Дом на киното, където се провжеда феста. Входът е свободен.

Цялото интервю с Костадин Бонев е в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна