Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателните секции за решителния регионален вот в Каталуния отварят врати

| обновено на 21.12.17 в 10:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Каталунците гласуват днес на важни предсрочни избори за местен парламент, обявени от испанския премиер Мариано Рахой, който пое директен контрол над областта, след като тя проведе референдум, определен от Мадрид като незаконен, и след като провъзгласи своята независимост. Социологическите проучвания в навечерието на вота показват равна подкрепа за сепаратистите и поддръжниците на единството на Испания. Зад тези резултати прозира дълбокото разделение сред самите каталунци, очертава се фрагментиран нов парламент и мъчително дори невъзможно формиране на управляваща коалиция, а шансът изборите да излекуват дълбокото политическо разделение е малък, смятат анализатори. Част от избирателите, които днес ще дадат своя глас, споделиха своите мнения пред БНР:

Омъжена съм за каталунец – от 41 години вече. Живеем в Барселона. Тук ми харесва. Градът е прекрасен, също и хората. Никога не сме имали проблеми. Сега не знам какво става, но политиката си е политика.


Знам само, че винаги е имало много работа в Каталуния. 
Искам да продължава да е така. Ще гласувам, разбира се, че ще гласувам. Искам да продължа да бъда европейка и испанка, и разбира се – каталунка.

Сложно е да се предвиди как ще се развият нещата. Има много хора, които ще гласуват за република, за сепаратистите. Но се надявам да имаме късмет, защото според мен е това е късмет Каталуния да продължи да бъде такава, каквато е била винаги – в границите на Испания и в Европейския съюз, каза испанка, която живее в Барселона.

Други избиратели споделиха: 

Аз съм против Пучдемон, Жункерас и всички подобни. Но мисля, че пак ще победят, всички пак ще гласуват за независимост. Аз бих искал да спечелят другите – независимо дали социалистите, "Подемос" или "Сюдаданос", само не Жункерас и Пучдемон.

Прогнозите сочат, че силите са изравнени и нищо чудно след три месеца да гласуваме отново. Защото подкрепата за Блока на единството и за сепаратистите е 50 на 50.

Аз съм за независимост и съм привърженик на Република Каталуния. На този етап да се гласува за независимост или да се подкрепи оставането в Испания вече е въпрос на чест. След това, което се случи на 1 октомври, когато излезе опозицията и биеше хората и не им позволяваше да гласуват. За мен това е въпрос на достойнство. Да се противопоставим на Испания. Защото това, което тя направи и продължава да прави, е срам.

Ако станем независими, ще бъде много по-добре. Испания сега ни краде парите. Произвеждаме 20 на сто от БВП, даваме на Испания 8,5 процента. Това е прекалено. Доказано е от икономистите, че с население от 7,5 милиона бихме могли да продължим напред с отлични показатели. Ако някой би имал проблеми да запази досегашния си стандарт, това е Испания. Заради огромните пари, които даваме и не ни се връщат – 16,5 милиарда евро. Не искам да кажа, че не искаме да бъдем солидарни, но даваме прекалено много пари.

Секциите в Каталуния отвориха врати 10.00 часа (българско време). Славена Илиева, която е Барселона и следи вота за слушателите на БНР, предаде, че обстановката е спокойна и очакванията на всички са избирателите спокойно да упражнят своето право на вот. Има и чуждестранни наблюдатели, голяма част от които са от Белгия и от Шотландия. Мерките за сигурност са засилени, но няма натрапливо присъствие на органите на реда.

За някои това е един обикновен ден, а други го наричат празник на демокрацията, трети казват, че за първи път всъщност ще имат шанса да бъдат чути, отбелязва Славена Илиева.

Повече по темата ще научите от материалите в звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени