Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Попов: Ако няма развитие по исканията ни, излизаме на протест в началото на европредседателството ни

Снимка: БГНЕС

Протести на служители в МВР ще има в няколко града. Това обяви председателят на Синдикалната организация на служителите на МВР /СФСМВР/ Валентин Попов в интервю за предаването „Преди всички“. Протест ще има в Елхово, където е Регионална дирекция „Гранична полиция“, която отговаря за българо-турската граница, Сливен, Русе, по-късно през деня и във Варна, на ГКПП Дуранкулак, ГКПП Илинден, ГКПП Кулата,  ГКПП Станке Лисичково, ГКПП Стрезимировци.

Нямаме намерение да спираме движение по пътищата, нямаме никакво намерение да пречим както на работата на нашите колеги по граничните пунктове, така и на гражданите, които преминават границата на страната, беше категоричен Попов.

Председателят на СФСМВР информира как ще протече протестът:

От порядъка на около час ще протестираме. Основните действия ще бъдат между 11.00 и 12.00 часа, като изключим Варна. Ще стоим отстрани на граничните пунктове, ще демонстрираме присъствие в знак на протест заради това, че исканията ни все още не са изпълнени.

Колективният трудов договор е нещо задължително, не само заради това, че е уреден в Кодекса на труда, но и заради това, че е уреден в един куп международни документи, които са ратифицирани и от България. Второ - той касае само служителите на МВР, които работят на трудово правоотношение. За тези, които работят по Закона за МВР по служебни правоотношения – има едни споразумения за сътрудничество между синдикалните им организации и министъра на вътрешните работи. Предстои преподписване на някои от тези споразумения. Надяваме се да няма проблеми при това, но остава и още една група служители на МВР – тези, които работят по служебно правоотношение, по Закона за държавния служител, за които към момента няма никакво споразумение към момента. Тяхната социална и синдикална защита не е гарантирана по абсолютно никакъв начин. Силно се надявам в началото на следващата година това да стане факт, поясни синдикалистът.

По думите на Попов, предложеното от МВР като проект за изменение на основните заплати на част от служителите в МВР и разпределението на 55 млн. лева, отпуснати от МС на МВР, все още е на сайта на Министерски съвет:

Това, което коментирахме на последното извънредно заседание на Съвета за социално партньорство в основата си беше, че сумата е много малка, за да може да се очаква наистина някакъв сериозен стимул при диференцирано разпределение. По предложение на председателя на Съвета за социално партньорство заместник-министър Балабанов, членовете на Съвета подписаха една декларация, че би следвало това увеличение да е еднакво като сума на всички служители, говорим за увеличение на основните заплати. Представители на синдикалната организация на служителите на МВР подписаха тази декларация с особено мнение, доколкото са съгласни и поддържат принципа, но са категорично против малката сума. Тези 55 милиона, след като бъдат отчислени сумите за социални осигуровки, ще се стопят до голяма степен и едва ли това, което ще получат колегите евентуално ще стимулират служителите. На човек се пада по грубо 60 лева.

Ако няма развитие по исканията ни, може да очаквате следващия ни протест с началото на Българското председателство на Съвета на ЕС, заяви Валентин Попов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна