Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Гечев: Над 10 зоопарка в България нямат лиценз за животните, които отглеждат

„Четири лапи“ и „Дивите животни“ организират протест пред МС в 14.00 часа днес, настояват премиерът да се намеси в казуса

Снимка: БГНЕС

След дълги и доста емоционални дебати, общинските съветници от Разград решиха двете тримесечни лъвчета Терез и Масуд, които през септември се родиха в местния зоопарк, да бъдат дарени на зоопарка в Пазарджик. В момента за малките представители на семейство котки се грижат в столична клиника от сдружение "Дивите животни". Предложения за техен постоянен дом дойдоха - първо от Пазарджик, а десетина дни по-късно и от холандски спасителен център. Вчера кмета на Разград Валентин Василев предложи Терез и Масуд да бъдат дадени на Пазарджик. На друго мнение беше Калоян Монев от "Кауза Разград".

Решението беше взето с 20 гласа "за", 5 "против" и 4 "въздържали се". Предстои обжалване на решението в Разград.

След гласуването Явор Гечев от "Четири лапи" и Любомила Кривошиева от "Дивите животни" обявиха, че организират протест пред Министерски съвет днес в 14.00 часа. Те ще настояват премиерът Бойко Борисов да се намеси в казуса и да се прекрати съществуването на незаконните зоопаркове в страната, както и разпореждането с животни по начин, по който това се направи от Общинския съвет в Разград, като с вещи. 

В интервю за предаването "Преди всички" Явор Гечев заяви:

Още от 9 ноември имаме споразумение с кмета на Разград, с което ние поемаме ангажимент да търсим дом за 5 от 7-те лъва, включително и за малките Терез и Масуд. На практика това споразумение е право на разпореждане с петте лъва, което ни е дадено от Община Разград. Законовите изисквания бяха спазени за 100 процента, но в началото на декември е получено искане. Вече, когато Терез и Масуд станаха прекалено интересни като малки лъвчета, изведнъж се получи едно искане от Община Пазарджик. Двете лъвчета бяха спасени в деня на раждането си, тъй като в зоопарка в Разград няма елементарни условия на раждане на лъвчета и за тяхното съществуване. Общината не си мръдна пръста нито за минута да се поинтересува за съдбата им, да съдейства за тяхното оцеляване. Те са живи единствено благодарение на доброволците на организацията „Дивите животни“ и на доброволци от Разград, които са ги извадили от клетката, буквално с риск за живота си. И вчера, кметът на Разград имаше безочието да ни каже “Вие ги гледайте, докато станат готови клетките в Пазарджик“, а там дори няма клетки, в които да ги отглеждат, те не са отглеждали лъвове и изведнъж съобщават, че имат голям опит в отглеждането на големи котки. Този начин на разпореждане с животни, този начин на отношение към хората, които са давали време, средства, за спасяването на тези лъвчета е скандален.

Гечев заяви, че над 10 зоопарка в България нямат лиценз за животните, които отглеждат:

Днес протестът ни ще бъде насочен към това, че в България половината от зоопарковете дори не са лицензирани, нямат условия за живот на животните, има непрекъсната смъртност. В зоопарка в Разград има поне 10 лъва, за които ние знаем, че са починали през последните 10 години. Над 10 от зоопарковете в страната нямат лиценз за животните, които отглеждат. В лиценза на Пазарджишкия зоопарк не е записано, че те могат да отглеждат лъвове.

Гечев посочи, че натискът идва от конкретна медия, която е проявила интерес към физическото им осиновяване на лъвчетата:

Собствениците на тази медия са един небезизвестен депутат и неговата майка. На мен ми е ясно, че лъвчетата въобще нямат да стигнат до зоопарка в Пазарджик. Те ще стигнат до частния дом на тези хора, защото те явно са решили да си закупят домашни любимци за Коледа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна