Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се докоснеш до коминочистач

Снимка: БГНЕС

Не с черни бузи, но с черна четка, бомбе в същия цвят, преправена униформа, наследена от чичо му, широка усмивка и очи, които се смеят – така изглежда единственият коминочистач в Разградска област. Богослов Стоянов е на 24 години, бивш общински служител и парамедик. Той мечтае за медицинска кариера, но не иска да изостави занаята, който чичо му е завещал, поне докато не обучи заместник. Богослов разказва с любов за това, което върши и на което се е посветил, не от нужда, а по избор:

Този занаят не се учи, той се краде. Всичко започна, когато аз работех в Община Разград като инспектор по опазване на обществения ред, контрол строителство и транспорт. Един колега попита другите колеги кой може да му намери някой, за да му почисти комина. Отидох, изчистих комина и така се започна. Последно работих в ЦСМП като парамедик. Смятам и да уча в Стара Загора като лекарски асистент, а през другото време се занимавам с почистването на комини.

„Който се страхува от мечки, не ходи в гората“, шеговито отговаря той на въпроса дали не се страхува да се катери по покривите, след което разказва, че го е правил и при обилен снеговалеж.

Да пипнеш коминочистач носи късмет и щастие. Така смята и Богослов Стоянов, който, според хората, е донесъл късмет на много хора.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Марина Бенова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени