Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Тошев: Много ми се иска моделът на мобилните арт фестивали да се развие и в България

Журналистът коментира културните събития през годината, които най-много са го впечатлили

Снимка: БГНЕС


За мен много приятна тенденция в световен план са така наречените подвижни платформи -  било музикални, филмови или пък театрални  - нещо като фестивали, само че фестивали, които се преместват във времето и в пространството. Миналата година имах възможността да присъствам на три подобни фестивала, два от  които бяха в Скандинавието и трябва да ви кажа, че опитът един устойчив културен продукт -  какъвто е един арт фестивал -  да може да обхожда повече населени места, понякога това да бъдат и по-малки населени места, е една добра тенденция за бъдещето, каза в ефира на "Хоризонт" журналистът Георги Тошев в обобщение на процесите в сферата на културата от изминаващата година. Той изрази надежда моделът на мобилните арт фестивали да се развие и у нас, за което има и потенциал, и необходимост:  


Особено много ми се иска тази тенденция да влезе в България, защото сами разбирате, че големите градове като Варна, Пловдив, Бургас, Русе разполагат с възможностите да имат подобни културни форуми и публики, но много често проблемът в България е, че хората от малките населени места, чиито културни интереси и потребности ние подценяваме, нямат възможност да общуват с подобни творци и подобни културни продукти. 


Смятам, че е подобни културни пътуващи платформи са много важни за бъдещето -  виждате, че границите падат  - поне в областта на културата и междукултурното общуване между различни творци и е много важно подобни форуми да бъдат достъпни, защото в крайна сметка изкуството е една и демократична платформа и би трябвало да бъде една консенсусна среда, в която различията да бъдат по-малко и повече да бъде диалога -  диалогът да се случва реално.


Тошев посочи, че възлага надежди на Бургас през 2010-а да осъществи такъв мобилен фестивал: Смятам, че догодина от Бургас подобен фестивал, който е политематичен, който включва различни изкуства, ще може да бъде видян и в по-малките градове от общината.

Защо не и София да се включи в подобна форма на изнасяне на културния продукт в по-малките населени места.  Софийската община има такива опити  - да се изнесе от центъра към периферията, подобни опити за летни фестивали се случваха в Люлин и всичко това ни дава надежда.


Георги Тошев отбеляза и някои от големите постижения на български творци и не само в България, но и извън границите на страната ни, като подчерта успехите на оперната прима Соня Йончева:

Едно от най-големите постижения е, че на 35 години, най-успешната до момента българска оперна сензация, както я наричат  - Соня Йончева, започва сезона в "Метрополитън", един от най-престижните оперни театри, на 31-ви декември с нова постановка на "Тоска", като Соня Йончева е титуляр на ролята, а Анна Нетребко е нейна дубльорка. Соня Йончева е единственият български артист, който догодина има три спектакъла, които ще бъдат излъчвани в най-големите кинотеатри на света.  Което е още едно признание за младата пловдивчанка, която през последните 5 години достигна  до оперния Олимп. 


Соня ЙончеваГеорги Тошев отбеляза специално и постижението на аниматора Теодор Ушев, както и други кино и театрални проекти.  Цялото интервю с журналиста можете да чуете от звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени