Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Послание от Италия: Доброто вино и добрата храна са усмивката на живота

Ако се храните добре, живеете добре

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доброто вино и добрата храна са усмивката на живота. Ако се храните добре, живеете добре. Със сигурност добрата храна и вино помагат на всички и във всичко, казва италианският майстор в кухнята Андреа Паломбини пред репортера на БНР Мира Стефанова.

Той е роден в Рим и започва работа в семейния ресторант в центъра на вечния град, а след това учил и в Калифорния и работил за ресторант в Сан Франциско, преди съдбата, любовта и готвенето да го доведат и в България:

Приятелката ми е българка. Така, идвайки често в България при нея, тук ми хареса, почувствах се добре и решихме с нея и с други приятели да отворим една типична италианска тратория. Така Любовта ме отвлече.

По този начин Андреа пренесъл у нас вкусовете и ароматите на италианската кухня, за които казва:

Това е ароматът на една свежа градина – съвсем прясно набрани продукти. Това е вкусът и ароматът на Италия. В него има свеж въздух и полъх от Средиземно море.

Според майстора-готвач най-важната съставка в италианската кухня е добрият зехтин. Италианският зехтин е различен от този в други страни – от испанския или от този в Северна Африка, а най-добрият зехтин е от областта Лигурия, убеден е Андреа:

В област Пулия например са най-старите маслинови дървета в света. Това е най-важната съставка при готвенето в италианската кухня – от овкусяването на една обикновена салата – до най-сложния специалитет – най-важен е зехтинът.

Не на последно място е и приятна атмосфера, която италианците умеят да създават, за да накарат всеки да се почувства почти като у дома си, и другото важно условие в италианската кухня – храната да бъде споделена, заключава Мира Стефанова в края на срещата си с италианския майстор в кухнята Андреа Паломбини.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна