Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радев награждава доброволците, извели хора от горящата Здравна служба в Овча могила

Валентин Радев
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев ще награди трима доброволци, реагирали незабавно на сигнал за пожар в здравна служба в Овча могила и помогнали за безопасното извеждане на хората в близост.  

За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Тихомир Веселинов – един от доброволците от Кризисния център за реакция при пожари и аварии в село Овча могила – заяви, че не се чувства герой, тъй като реакцията при такива ситуации е нещо напълно нормално:

За около 5 минути се разигра цялата история. Здравната служба е в близост до Кризисния център, където работя, и по една или друга случайност, аз бях първият, който видя пожара. Реагирах много бързо. Уведомих кмета на селото госпожа Нели Великова. Тя, от нейно име вече, задейства 112 – да бъде прекъснато захранването на поликлиниката. Започнах да звъня на другите момчета да идват и за около 5 минути бяхме на мястото. Лично аз само с гасителните работи се занимавах. Не съм запознат какво е ставало. В горящата сграда хора нямаше. В съседство, където е болницата, вече са извели хората от етажите само и са били в залата за отдих. Иначе друга евакуация не е имало при тях. Не са ги извеждали навън хората. 

Стефан Димитров – дългогодишен началник на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Свищов, обявен за "Пожарникар на годината" през 2007 г., обясни, че най-важното в ситуация на пожар е да запазите спокойствие и да знаете как да реагирате:

Човек в такива ситуации винаги е стресиран, винаги е уплашен. Често пъти, когато колегите пристигнат на местопроизшествието, всеки ги дърпа: тука да гасят, тука гори, тук е опасно. Събирането на необходимата информация за колегите – какво има, как гори – трябва да стане още в първите минути, когато те пътуват към произшествието. Затова е и изискването, когато подаваме информация към тези служби, независимо за каква ситуация, да обясним точно, подробно, ясно какво е засегнато, какво гори, какво е наводнено, има ли застрашени хора, има ли в близост опасни предмети, материали, които биха причинили допълнително щети, както и точното локализиране на точното място, защото особено в малките населени места трудно се установяват и се познават всички места от колегите.

Димитров оцени високо работата на кризисните центрове в отдалечените райони, но  изтъкна, че все още набирането на хора в тях е трудно заради тромавите процедури.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна