Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Банско и околните населени места протестират с искане за изграждане на втори лифт в курорта

| обновено на 28.12.17 в 12:17
В 10 ч. протестиращите, водени от кметовете на курортния град и на Симитли блокираха за 20 минути Е-79 при разклона за Банско
Снимка: БГНЕС


Жители на Банско и околните населени места излязоха на протест с искане да се изгради втори кабинков лифт в курорта. В началото на протеста около 500 души, които се събраха пред спортния комплекс в Симитли, се отправиха с плакати и със знамена към главния път Е-79, за да затворят движението. За около 20 минути – от 10 до 10.20 часа те блокираха пътя в участъка при Симитли. В момента движението в района се извършва нормално и няма задръствания. 


Протестиращите носеха плакати, на които пише: "Народът на Банско срещу зеления рекет", "Последна година без втора кабинка", "Искаме бъдеще за децата си". Участници в протеста коментираха пред "Хоризонт":

Тук, в Банско, хората казват, че не те започват тази война, но те ще решат кога тя ще приключи, а тя ще приключи тогава, когато се реши въпросът с лифта.
Просто е безумно чакането на опашките. Хората чакат по два, по три часа.
Един нов лифт, който е най-екологичният начин да стигат хората до планината.

В протеста се включиха кметове от областта, както и депутати от Благоевградския избирателен район. Кметът на Банско Георги Икономов подчерта:  
Тук сме застанали хора, подкрепени от 14-те кмета на цялата Благоевградска област.

В предаването "Преди всички" Димитър Русков – председател на сдружението "Бъдеще за община Банско", организатор на протеста, уточни:БГНЕС
Правим мълчалив протест. Очакваме, че правителството ще се вслуша в нашите искания и в нашите предложения и днес ще имаме положително решение за развитието на ски зона "Банско". Не само сдружение "Бъдеще за Банско", а и всички неправителствени организации в Банско и в района подкрепят нашите протести. Освен това всички кметове на област Благоевград са подписали декларация, че застават зад исканията на хората от Банско. Ако отново не се вземе това решение, ще продължим с нашите протести и може  би ще се обърнем към Европа. Това означава затваряне на европейски граници. Независимо какво е, но трябва да има решение.


Междувременно екоактивисти, които са против изграждането на втори лифт в Банско, се събраха на протест пред Министерския съвет. Те се опасяват, че разширяването на концесията в Национален парк "Пирин" ще навреди на природата. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна