Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Василев: Решението на МС за Банско ще реши проблемите частично

Валентин Василев – 39-о Народно събрание
Снимка: БГНЕС

Решението на Министерски съвет (за Банско – бел.ред.) е добро, но то няма да реши проблемите, ще ги реши частично. Това каза в интервю за предаването "12+4" бившият министър на туризма Валентин Василев по повод на взетото днес решение от МС да има втори лифт на Банско при проявен инвестиционен интерес.

Трябва да бъде свалено напрежението. Защитните на изграждането на втори лифт трябва да престанат да наричат природозащитниците "платени", "некомпетентни", "глупаци" и т.н., защото това не е така, а от своя страна природозащитниците трябва да разберат, че при така създалата се ситуация по-добре е да има втори лифт, за да се намали поне потокът на коли в планината, каза Василев.

Друго, което за мен е много важно и никой не го споменава, е, че трите общини и Министерство на регионалното развитие незабавно трябва да спрат разширяването на застояването на тази територия. В Добринище, в Банско и в Разлог има вече близо 100 хиляди легла. Тази каша те я забъркаха и колкото и лифта да построим, няма да стане, защото планината е малка. Трето, министърът на околната среда трябва да внесе едновременно промяна на Плана за управление на Пирин и договорът за концесия, тъй като по сегашния план – там не може да се строи нищо. Така че това трябва да бъде направено и да видим дали ще има инвестиционно намерение, което трябва да подлежи на оценка на въздействие на околната среда (ОВОС). Тези три стъпки трябва да бъдат направени, беше категоричен бившият министър.

Василев изрази съмнение, че вторият лифт ще реши проблема на Банско: Съмнявам се, защото ще бъдат преместени едни хора от долу – горе, а тази ски зона няма да бъде разширявана, защото тя опира до буферните зони на два разервата, т.е. в тази ски зона, която съществува сега, тя може да побере определен брой скиори, затова за мен е по-важно да се спре незабавно по-нататъшно застрояване долу в самите общини.

Интервюто на Людмила Железова с Валентин Василев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени