Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Теодор Славев: 2017-а беше динамична и изборна година за системата на съдебната власт

Теодор Славев: Ключовото дело за 2018-а година ще бъде делото за КТБ

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

2017 година беше една динамична и изборна година за системата на съдебната власт. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. Славев припомни за изборите на магистратската квота в ВСС, а за квотата на Народното събрание коментира: 

За съжаление, не можем да похвалим Народното събрание за фарса, който се разигра при избора на кандидатите от парламентарната квота. Първо, имаше проблеми със сроковете. Те трябваше да бъдат избрани до края на лятната сесия, но ги оставиха за септември. Самото изслушване на кандидатите в правната комисия беше проформа. Не се даде възможност да се развият концепциите и идеите на кандидатите. А въпросите на НПО-тата така и не бяха зададени. ЕК в доклада си беше най-критична именно към НС заради липсата на професионализъм. Другата линия на събития, които се случваха около съдебната власт – законодателната дейност. Две последователни промени в Закона за съдебната власт и се подготвя трета. Те са в посока на поставяне на разделителни линии от страна на законодателната власт в съдебната власт на принципа "разделяй и владей". За щастие, все още има някакви съпротивителни сили в съда, който остава последната бариера. Публична тайна е, че съдебната власт се съобразява със законодателната визия на главния прокурор.

По отношение на ВСС, Славев коментира:

Този ВСС е в своя меден месец. В някаква степен беше изненада, че президентът върна избора от стария състав на новия. Но поради липсата на ясни мотиви от страна на президента, много лесно беше преодоляна възможността да се направи задълбочен избор, който да не буди съмнения за обществеността и в посока повишаване на доверието. Тепърва ще видим каква ще бъде политиката на този ВСС, включително и по отношение на кадровите въпроси, тъй като предстои да се избере председател на Софийския градски съд. Имат още много значими неща да правят, като реформа на съдебната карта.

Ключовото дело за 2018 година ще бъде делото за КТБ, беше категоричен Теодор Славев:

То ще се гледа в Специализирания съд и много внимателно трябва да се следи какво се случва там, защото именно в това мегадело са преплетени тези обвързаности между трите власти. Иначе очакванията на обществото са за справедливост. /…/ Съдебната власт е най-крехка от останалите две власти и най-изложена на неправомерни влияния. За съжаление, има една форма на мек авторитаризъм, не само в България, но и в ЕС, и липса на желание да се задълбава в същностните неща, които биха подобрили работата на съдебната власт и нейното функциониране.

Интервюто на Силвия Великова с Теодор Славев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.