Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2017-а беше юбилейна за творчеството на Андрей Дреников

Снимка: Архив

2017-а беше юбилейна за творчеството на Андрей Дреников. Той навърши 40 години като композитор на естрадна музика. Време, което му донесе 8 награди, две от които свързани с Националното радио. Андрей Дреников брои и годините си като радиочовек - дотук те са 43, защото на "Драган Цанков" 4 е първото му работно място и през цялата си кариера остава свързан с БНР.

Голямата ми любов е Радиото, споделя Дреников в интервю за предаването „Преди всички“: Преди години, когато направих 30 години радиочовек, направих един рецитал „БНР – Любов моя“ на името на една пиеса, за която бях писал музика. Така че идва поредната година от моя живот в Радиото. Първата ми награда за естрадна музика в радиото – Богдана Карадочева и песента „Заклинание“ по стихове на Петя Йорданова. /…/ Другата награда... Имах щастието на другата година да направя песента „Пролет е дошла“. Димитър Точев ми даде текста на „Пролет е дошла“. Реших в изпълнението на LZ да вкарам и една детска група – Хилда Казасян, Александрина Пендачанска, Найо Тицин, моят син Петко и още едно-две дечица, която се промъкваше в припева на песента.

Андрей Дреников е композиторът, който обича хората, довършва сам изречението той и добавя: Когато даваш любов и обич на хората, те ти отвръщат със същото.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна