Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Христова: Времето за подготовка за олимпиадата по биология не е жертва, защото постигнах нещо голямо

Снимка: olympicbg.org

Българският отбор се завърна със златен, сребърен и бронзов медал от Международната олимпиада по биология във Великобритания. Това е най-големият успех в историята на отбора, а младите таланти Димитър Каразапрянов, Габриела Христова и Мария Карабоева спечелиха в конкуренция с 241 състезатели от 68 държави.

Сребърната медалистка Габриела Христова, която сега е студент в Софийски университет, сподели:

Сребърният медал и изобщо класирането и отиването на международна олимпиада беше най-големият ми успех през годината. Това не ми е първото участие. Миналата година участвах в Международната олимпиада във Виетнам и спечелих почетна грамота. Фактът, че отделих толкова много време за подготовка и състезания по биология, може би ми отне от времето за приятели и за спорт, за забавления, но не смятам, че това е жертва, защото, в крайна сметка, постигнах нещо голямо и съм доволна. Когато отиваш на състезание, не си казваш "сега ще взема сребърен медал", а просто отиваш и даваш най-доброто от себе си. На Олимпиадата имаше доста сложни задачи – тест и три практики. Според мен тестът беше решаваш, тъй като имах доста добър резултат и според мен това ме издигна нагоре. Мислила съм дали можех да взема и златен медал, но, според мен, дадох наистина всичко от себе си и съм доволна. Не мисля, че можех да стигна до златен медал.

Увлечението си към биологията Габриела е открила, когато в 7-и клас за първи път отишла на олимпиада и се класирала на националния кръг. След това просто продължих да се явявам, сподели тя.  

Доцент доктор Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийски университет, която отговаря за подготовката на отбора, оцени годината като изключително успешна както за националния отбор, така и за всички радетели в движението. България е сред водещите европейски страни след успеха, сподели тя. Трудностите при подготовката на отбора са боли свързани с липсата на практически умения, допълни Йорданова: 

Лабораториите и по биология, по химия, по физика буквално се разрушени от години. Няма практическа подготовка. В теорията сме на завидно ниво, нашите ученици и се справят чудесно и литературата на английски, но практическите умения трябва да бъдат тренирани, а за това се отделят съвсем малко време и средства. Всъщност само една шепа ученици могат да се обучават хубаво. Отборът има добра среда за подготовка, но учениците – дори в природоматематическите гимназии – нямат хубави кабинети въпреки поеманите от МОН ангажименти, сподели Йорданова. 

Интервютата на Снежана Иванова с Габриела Христова и доц. Албена Йорданова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна