Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Стефанов: Бежанците, мигрантите и тероризмът – основни проблеми на Българското председателство

НДК
Снимка: Ани Петрова, БНР

ЕС беше изправен пред доста кризи в последните години, като че ли в момента е времето, когато ЕС може да се опита да подреди някои от проблемите, с които се сблъсква. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика.

На първо място, ако погледнем и последния евробарометър, според гражданите на ЕС, това е кризата с бежанците и мигрантите, на второ място – тероризмът. Така че има доста сериозни проблеми, с които Съюзът трябва да се справя и всъщност каквито и да са българските приоритети на Председателството ни, в крайна сметка това ще са основните теми, с които България ще трябва да работи през тези шест месеца, добави той.

По повод на целите на Българското председателство, Стефанов посочи: Има три различни цели това председателство, едната от целите е естествено да се направи някакъв пиар на българската държава, което не знам доколко ще се случи. Втората цел е много важна и тя е България да излезе с един по-различен имидж на държава, която знае как се подрежда европейската политика. Третата цел – самата администрация да осъзнаят как работи европейската машина, която до момента е проблем. Ако последните две неща се задвижат поне малко, тогава ние ще имаме успех.

Интервюто на Силвия Великова с Даниел Стефанов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна