Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Анета Василева: 2017 година е изключително богата на смислени архитектурни събития

Снимка: http://whata.org

За седма поредна година ще бъде дадена оценка за успехите и провалите в българската архитектура - един поглед за изминалата година, определени от WhAT Association, чрез онлайн гласуване, което продължава до 31 януари.
Отдавна това вече не е класация, а едно обобщение на българската архитектурна година, обобщение, което е важно да се прави редовно и да се прави на популярен и разбираем език, защото архитектурата служи на всички хора, разказва архитект Анета Василева и допълва:

Архитектурните проблеми и тенденции, събития и всичко, което се случва в нашия бранш, е добре да бъде обяснено на широката аудитория. 2017 година е много добра за обобщение, освен многото годишнини, това беше годината, в която се навършиха десет години от приемането ни в ЕС, и българската архитектура изживя много през тези десет години, но тя излезе променена и една идея по-европейска. Основните категории са "Архитектурно събитие на годината", "Сграда на годината" "Архитектурна тенденция", "Архитектурна нормалност" и бъг, тоест, добрите и лошите примери, "Личност на годината", "Книга на годината". Тази година имаме нулева  година за ресторант, бар или изобщо интериорните постижения. Тази година е изключително богата на смислени архитектурни събития. Случиха се и много смислени изложби. Няколко млади студенти от Института по архитектура, строителство и геодезия направиха няколко инициативи, които извадиха архитектурното образование извън нашата местна общност и спечелиха правото да организират срещата на координаторите на Европейската асамблея на студентите по архитектура, направиха разговори с различни представители извън нашата сфера.
В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Валерия Николова с Анета Василева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна