Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рипълът гони биткойна в темповете на поскъпване

Втора криптовалута с пазарна капитализация от над 100 млрд. долара

Втора криптовалута отбеляза рекордно поскъпване, съобщава CNBC. Това е рипълът, който за декември поскъпна с над 1 000 %.

Стойността на един рипъл е малко над два долара, но поскъпването спрямо година по-рано е огромно, отбелязват анализатори. Това е втората криптовалута след биткойна, която надвишава пазарна капитализация от 100 млрд. долара (около 105 млрд. долара).


Рипълът нарасна с умопомрачителните 42 000 % от края на декември 2016-а година насам. Това означава, че всеки 100 долара, инвестирани в тази криптовалута в края на 2016-а година, вече носят печалба от около 42 000 долара при текуща цена на един рипъл към 2,73 долара. За сравнение, най-известната дигитална валута - биткойн, поскъпна за същия период с "едва" 1 440%.


Специализираните сайтове отбелязват, че рипъл позволява да се уреждат плащания между различни системи и различни валути, което го прави доста по-различен от биткойна. Всички задължения се записват в един общ регистър и се съхраняват на всички компютри от мрежата на рипъл. Трансферът на средствата може да се случи само ако двете страни имат достатъчно доверие помежду си. 

В обращение има около 100 млрд. рипъла, а малко над половината се разделят сред ползвателите на мрежата. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна