Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нелегалната търговия с тютюн

Снимка: БГНЕС
Употребата на контрабанден нарязан тютюн многократно надвишава легалната консумация. Това обясни в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите Цветан Филев:

Легалните производители губят продажби и приходи, държавата губи данъци и приходи, а пушачите получават продукт, който е с неясен произход и без гаранция за качеството и стандартите му.

Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията допълни, че мерките за ограничаване на рекламата на тютюневи изделия в интернет и следенето на куриерските услуги ще спомогне частично за решаването на проблема:

Две групи от населението ползват такъв тютюн. Едната е в малките населени места. Другата е в градското население. Търговията в интернет по-скоро засяга градското население.

Русев допълни, че новите мерки няма да сработят в малките населени места, където търговията с нелегален тютюн става от ръка на ръка.

Нелегалната търговия с тютюн влияе много пряко върху един много добре законово регулиран бизнес. Това отбеляза пред "Хоризонт" Иван Делчев от Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия:

Истината е, че държавата е най-големият регулатор на този процес. Мерките, които тя предвижда, влияят не само в една посока. Истината е, че тези мерки влияят както в посока на това бизнесът да стане легален, тоест всички продукти, които са на пазара, да бъдат облепени с бандерол, да се продават в лицензирани за тази цел обекти, така влияят и мерките, които взимат нашите законотворци, влияят скрито в подкрепянето на сивия сектор.

Цялото интервю с Атанас Русев, Иван Делчев и Цветан Филев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна