Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Иванов: Решението на МС за строеж в НП „Пирин“ трябва да се върне

Димитър Русков: За предложението за изграждане на втора кабинкова линия ще бъде питано цялото общество на Банско

„Окото“, Най-малкото езеро в Бъндеришкия циркус в Пирин

Променени са режими и правила в Национален парк „Пирин“. Начинът, по който са променени, е много ясен – отслабва се защитата на парка и се допускат възможности за различни видове строежи и за различни видове намеси, за достъп на тежка техника, което означава изсичане на 48% от парка. Това каза в интервю за предаването „Нещо повече“ Владимир Иванов от Фонд „За дивата природа“.

Фактът е, че върху 48% от територията на парка и обект на ЮНЕСКО ще може да се правят предложения за строителство и ще могат те да бъдат одобрявани и да се строи, уточни той.

Конфликтът е пренесен на ниво Министерски съвет, заяви Иванов и добави: Една група министри от една малка парламентарна група и техният министър на околната среда яростно пробутват промени в сега съществуващия план, в бъдещия план за управление на Пирин, в интерес на концесионера като се опитват да разширят концесията. Ние диалог и противопоставяне с банскалии не смятам, че имаме. Не съм убеден, че Банско е неразвит и страдащ град и банскалии имат проблеми, а по-скоро смятам, че има едни хотели, които стоят пусти. Просто едни хора строят и искат да продават имоти, но тези хора не са банскалии.

Иванов изрази съмнение, че наистина намеренията са свързани с построяването на втори лифт: Няма никъде досега конкретно предложение за втори лифт, освен една публикация в „Труд“, в който беше пусната една картинка. Продължава да няма. Промените, които бяха приети в плана, не са за един лифт и г-н Димов от 28-и нататък не говори за лифт, а за строителство в еди-колко си процента над Банско и над Добринище.

По отношение на днешните протести, Иванов допълни, че се очакват няколко хиляди души. Вече са се включили около 13 града.

Иванов беше категоричен, че решението на МС за строеж в НП „Пирин“ трябва да се върне: Основното нещо, което трябва да се направи, е това решение да се върне. Протестите ще продължат. Не мога да кажа докога. 

Димитър Русков от сдружение „Бъдеще за община Банско“ заяви, че с решението на Министерския съвет е направена първата стъпка до реализиране на втора кабинкова линия в ски зона Банско: Учудвам се защо екоорганизациите не искат да се прави абсолютно нищо в Банско. Нека да се даде предложение за изграждане и тогава да умуваме дали това предложение е добро, дали е лошо, дали има друг вариант или няма. 

Русков беше категоричен, че обществото на Банско е насочено към опазването на природата: То няма да си позволи лукса, заради каквото и да е било, да лишаваме нашите деца от бъдеще. Предложението, което бъде представено за изграждане на втора кабинкова линия, ще бъде разглеждано много внимателно и ще бъде питано цялото общество на Банско. Няма да допуснем бетонирането на Банско.

Днес сдружение „Бъдеще за община Банско“ също ще протестират от 19 до 19.30 часа. Те ще затворят международен път Е79.

Интервютата на Людмила Железова с Владимир Иванов и Димитър Русков чуйте в звуковите файлове.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна