Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централен административен съд - Съд на властта?

В последния работен ден преди зимната ваканция на НС председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и неговият заместник Христиан Митев от „Обединените патриоти“ внесоха законопроект за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс, в който се въвежда понятието и се формулира фигурата на Централния административен съд.

Основната версия на управляващите е, че това ще разтовари ВАС, включително и за да може да уеднаквява съдебната практика. Начинът, по който е предложено създаването на този съд и неговите правомощия, по начина, по който са разписани в този законопроект, едва ли ще постигнат тези цели, коментира в „Преди всички“ юристът Петър Славов:

Това, което хората ги интересува, е в България да има бързо и справедливо правосъдие. Това, което виждаме през последните години обаче, е постоянно отстъпление от тези цели и това за мен е поредното отстъпление от постигането на бързо и справедливо правосъдие. Не е случайно, че вече много мои колеги нарекоха този съд - „Съд на властта“. Властта си създава един удобен съд, който ще концентрира разглеждането на всички важни за властта актове, които самата власт издава, като се започне от концесиите, мине се през обществените поръчки, мине се през изборните резултати – т.е . все неща, които са наистина важни за властта, които, очевидно, на властта ѝ се иска да бъдат бързо приключвани като производства, по възможност в неин интерес, но за съжаление това ще бъде за сметка на гражданите.

Правилният път е да се мисли съществуващите 28 Административни съда в страната да бъдат натоварени по-равномерно, каза още Славов и допълни:

Това, което ме притеснява, четейки мотивите на този законопроект, е, че този съд се прави по никое време – бюджетът на съдебната власт вече е приет, а това ще бъде един сериозен разход, а средствата не се знае откъде ще дойдат. По-притеснително, отново за гражданите, е, че се предвижда прехвърляне на съществуващи щатни бройки от едни и други съдилища в страната към този съд, което означава, че от съществуващи съдилища, където вероятно също има забавяне на съдебното производство, допълнително те ще бъдат ощетени и  допълнително ще се забави правосъдието за гражданите, за да може властта в съда, който си създава, да си осигури необходимите щатни бройки на съдии.

Какво още коментира Петър Славов можете да чуете от интервюто на Силвия Великова - от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна