Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалният зам.-министър Росица Димитрова:

Приет е 3-годишен план към Националната стратегия за социални грижи

Набелязани са първите 10 институции за закриване, от които ще бъдат изведени 750 лица

Росица Димитрова
Снимка: Георги Петровски
Гост на Радио София този следобед беше социалният зам.-министър Росица Димитрова. Тя коментира последствията от Плана за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа в периода 2018-2021 г., който беше приет с пълно единодушие снощи от Националния съвет за социално включване.

Началото на 2018 г. е добро. Планът има за цел да стартира един много труден, необратим процес, свързан с деинституционализацията на възрастните хора с увреждания. Услугите на специализираните институции за възрастни са сред сравнително най-често търсените. В момента тези специализирани институции в страната са над 160, а настанените в тях са повече от 11 хиляди. Някои от тези институции са в недобри материални условия и в резултат на това услугите в тях не са на необходимото ниво.

Създадена е работна група, в която влизат експерти на МТСП, МЗ и МРРБ, финансовото министерство и на НСОРБ, на неправителствени организации.

В този първи план е заложен обхватът на новите услуги, които ще се изграждат и предоставят.
Те ще бъдат насочени към целевите групи на лица с психични разстройства или с умствена изостаналост. Набелязани са и първите 10 институции (за такъв контингент хора и с най-лоши условия), които ще бъдат закрити. Ще бъдат изведени над 750 лица. Ти най-вероятно няма да могат да се върнат в домашната си среда и затова са предвидени други социални услуги в 68 домове семеен тип, наречени центрове за грижа.

Институциите са селища в общините: Струмяни, Малко Търново, Дряново, Своге, Тополовград, Велико Търново, Кюстендил, Сливен, Шумен и Столична община (с. Подгумер).

Друг приоритет са възрастните над 65 години, които не могат сами да се обслужват.Това ще става чрез услуги, предоставяни в домашната им среда.
От една страна ще има превенция на институционализацията. От друга страна, смятам, че всички сме длъжни да подкрепяме хората в обичайната им среда. Затова и продължаваме финансиране на услугите „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“. До миналата година тези услуги се финансираха по ОП „Развитие на човешките ресурси“ , след това бяха гласувани 15 млн. лв. от МТСП, за да не прекъсне тази помощ в общините, където проектите и договорите изтичаха.

Това се продължава и през 2018 г. със споразумение между Агенция "Социално подпомагане“ и съответната община.

Според Плана патронажната грижа в 28-те области на страната ще се поеме от Министерството на здравеопазването.

По думите на Росица Димитрова очакванията са по приетия план да бъдат обхванати около 30 000 нуждаещи се от предвидените услуги.

Услугите до 2021 г. ще се финансират по две оперативни програми – „Региони в растеж“ и „Развитие на човешките ресурси“. След този срок финансирането ще продължи от държавния бюджет.

Чуйте целия разговор на Лилия Герчева с Росица Димитрова - зам.-министърът на труда и социалната политика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени