Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойче банк очаква загуби за около 1,5 млрд. евро в резултат на плановете за данъчна реформа в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дойче банк заяви в края на миналата седмица, че очаква допълнителни разходи за такси в размер на около 1,5 млрд. евро (около 1,81 млрд. долара) при представяне на финансовите резултати за четвъртото тримесечие на миналата година в резултат на неотдавнашната данъчна реформа в САЩ.

Таксата, която се дължи на корекция при оценката на т.нар. "отложени данъчни активи" на водещата германска банка в САЩ, ще доведе до малки финансови загуби след облагането с данъци за цялата изминала година, се казва в прессъобщение на банката, цитирано от агенция MarketWatch.

Трябва да се има предвид, че досега дружествата можеха да регистрират отсрочени данъчни активи по време на техни нерентабилни периоди и да ги използват, за да компенсират бъдещите данъчни плащания.

Тези активи, които по същество са кредити за бъдещи плащания на данъци в САЩ, струват на хартия по-малко, след като американските законодатели одобриха преди време най-мащабната данъчна реформа от три десетилетия насам, включваща рязко съкращаване на основния корпоративен данък от 35% на 21%.

Преоценката на активите ще намали отношението на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) на Дойче банк, който е мерило за финансовата сила, с около 10 базисни пункта, посочи германската кредитна институция. Тя обаче допълни, че това няма да окаже влияние върху способността ѝ да осъществява по график плащанията, свързани с допълнителни ценни книжа от първи ред.

Най-голямата немска финансова институция също така очаква общите приходи от нейния фиксиран доход, продажби и търговия, продажби на акции и финансиране, да бъде с около 22% по-ниски спрямо същия период година по-рано, като се изключи влиянието на корекциите на оценката на дълга и за двата периода.

По този начин Дойче банк се присъедини към редица други глобално значими фирми като Royal Dutch Shell и Barclays Bank, които също разкриха в последно време как мащабната американска данъчна реформа ще се отрази директно върху техните финанси.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!