Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важно е приемането на Плана за управление, настояват от фирмата, която стопанисва съобъженията

Радослав Пеев от "Витоша ски": Около 70 млн. евро са необходими за обновяване на съоръженията

| обновено на 08.01.18 в 12:26
Снимка: БТА

Въпреки топлата зима на Витоша ще се карат ски. Това увери в ефира на "Хоризонт" Радослав Пеев от дружеството "Витоша ски", като посочи, че се полагат усилия за заснежаване на пистите: 

Правим всичко възможно да заснежим писта "Витошко лале 1" - в момента оръдията работят, има условия, макар и не толкова добри, така че оръдията да работят. Разчитаме също така и природата да ни помогне с естествен снеговалеж.  Остава ни само горната част на пистата да заснежим, над Меча поляна, така че още съвсем малко още ще държим скиорите в очакване. И в зависимост от това колко сняг навали и колко успеем да произведем, ще имаме яснота кога ще можем да отворим, въпреки неблагоприятната прогноза  - в следващите дни дават отново затопляне и то не малко.  
Има някои промени в цените на картите за съоръженията на Витоша:
От 22 на 26 лв е повишена цената от този сезон на полудневните карти и на нощното каране.  Въведохме нови семейни карти. Всички промени и актуалните цени може да откриете на нашия сайт "Витоша ски" и да се запознаете както с актуалната метеорологична обстановка, така и с лифтовете които работят, работно време, цени и всякаква актуална информация, каза Радослав Пеев. Той посочи и съоръженията, които ще работят през сезона:
Симеоновският лифт работи всеки ден с работно време от 8.30 до 16.30 часа. Драгалевският лифт ще работи събота и неделя и празнични дни с работно време от 9.00 до 16.30 часа.  Имаме готовност да пуснем "Витошко лале 1", "Витошко лале 2", когато има условия, заедно с влек "Черни връх", също така и влек "Помагалски" -  за тях също така знаете, че трябва и естествен сняг да навали достатъчно, така че да можем да подготвим пистата и трасето на влека. Имаме готовност и с двата влека в местността Меча поляна.  Също така на Ветровала ще работят и двете съоръжения.
Съоръженията са профилактирани и се извършва редовната им поддръжка, каза Пеев. 

Непрекъснато харчим неимоверни суми, за да поддържаме тези амортизирани и стари съоръжения. Надявам се все повече хора да се убедят, че е изключително остаряла инфраструктурата ни тук на Витоша и наболелия въпрос за приемането на Плана за управление. Да установят всички, че наистина това е основната пречка, за да се обновят съоръженията тук, да се вземат спешни мерки за приемането на тази актуализация на Плана за управление. В крайна сметка трябва държавата да покаже, че наистина има желание на Витоша да се развива туризмът.
Знаете, че Витоша е дестинация не само за зимен туризъм -  тук работят лифтовете целогодишно, също хижите, както от тази страна, така и от другата страна  - откъм Конярника и Ветровала, се посещават целогодишно. Там имаме намерение да възстановим Княжевския лифт и да го удължим, така че наистина Витоша да бъде използвана - естествено целесъобразно и екосъобразно, целогодишно и от двете страни - ски зоните, които са проектирани още през 60-те години на миналия век.

Каква инвестиция е необходима, за да бъде осъвременена планината? Според разчетите, които бяхме правили преди няколко години, говорим за над 70 милиона евро. Защото тук трябва да се подменят абсолютно всички съоръжения, включително и кабинковият лифт Симеоново, (необходими са средства) за инсталациите за техническо заснежаване, които трябва да се изградят, езерото, което трябва да се изгради и което да обезпечава при евентуални пожари. Изключително много неща, които трябва да се направят - рекултивация на пистите, замяна на осветление...Тоест парите, които ще похарчим, са наистина много, но пък за сметка на това целесъобразно, ще стане наистина една красива ски зона.
Целия разговор с Радослав Пеев чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!