Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Димитрова: Рано е да се коментира демографската картина за 2017-а

Пътят към по-висока раждаемост минава през инвестиция в общото благосъстояние и заетостта

Снимка: БГНЕС

Само 57 175 бебета са родени през 2017 година у нас. С това страната ни бележи печален рекорд за целия период след 1945-а година. От януари 2017-а година до януари 2018-а са проплакали 7 809 по-малко бебета в сравнение с 2016-а година. Най-много новородени има в София-град, а най-малко - в областите Видин и Ямбол. На второ място по раждаемост е Пловдив. Такива са данните от Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването. 

Все още е рано да се коментира демографската картина за 2017-а година, защото не е ясен броят на всички раждания. Това посочи в интервю за предаването „12+3“ доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН.

Като уточни, че Академията работи с данни от Националната статистика и ги разграничи от данните на Здравното министерство, тя допълни, че родените в чужбина деца също трябва да се добавят към стойностите за 2017-а година. 

Специалистът отбеляза, че когато се анализира ситуацията в сравнителен план, трябва да се имат предвид характерните за съответния период особености, сред които броят на жените във фертилна възраст:

През последните години в активна репродуктивна възраст влизат поколенията, които са родени в средата на 90-те години, а знаем, че всъщност в този период ние наблюдаваме съществени изменения и по-точно спад в броят на децата, които сега ще са майки или бъдещи майки в следващите години и, разбира се, миграциите, които дават също силно отражение върху фертилния контингент, както ние го наричаме.

Освен доходите като мотивиращ фактор да се раждат повече деца, доц. Димитрова открои още променения ценностен модел, както и високия процент на трудова миграция сред младите хора. Според Елица Димитрова пътят към по-висока раждаемост минава през инвестиция в общото благосъстояние и заетостта:

Общите политики, които са свързани с подобряване на общото благосъстояние на населението, насърчаването на заетостта, инвестициите в семействата и в децата, в благосъстоянието на семействата и децата - това е всъщност ключът към създаването на чувство за сигурност и създаването на по-благоприятни условия за раждане.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна