Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Георгиева, директор на Центъра за асистирана репродукция: За 2018-а бюджетът ни е 20 млн. лева

Снимка: БГНЕС

За тази година ни е отпуснат бюджет от 20 милиона лева, като в продължение на четири години нашият годишен финансов бюджет беше 12 милиона. Това обясни в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Мария Георгиева, директор на Центъра за асистирана репродукция:

Една процедура се финансира средно за около 5000 лева. Като разделим 12 милиона на 5000, виждате за колко процедури стигат. По тази причина се наложи одобрени заявления да чакат ред за финансиране и така през годините се натрупаха около 3000 одобрени и чакащи финансиране. Благодарение на решението, което се взе, увеличението на средствата ще ни даде възможност да се съкрати срокът за изчакване на момента от одобрението до връчването на заповедта, което ние започнахме да съкращаваме още от май месец миналата година. От 11 месеца го съкратихме почти на пет.

Контролът върху клиниките, които извършват процедурите, ще се провежда, както и досега, добави Георгиева:

Това включва контрол на това какво са отчели клиниките, какво сме платили и дали това действително е свършено. Ние и сега извършваме този контрол, но той ще бъде подсилен, защото нашата дейност се разширява. Контролът ще бъде сериозно осъществен заедно с Агенцията по трансплантации.

Цялото интервю с Мария Георгиева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна