Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселина Ралчева: Предстоят катаклизми на пазара с лавандула

Снимка: БГНЕС

През последните години качеството на българското лавандулово масло се измени драстично, не на всяко масло, най-вече това се получава в Северна България. В Северна България има много повече лавандула с т.нар. „обърнати показатели“, т.е. лавандуловото масло се получава с показатели, които не отговарят на БДС и двете най-важни съставки са обърнати в обратно съотношение. Това коментира в предаването „Преди всички“ Веселина Ралчева от Българската асоциация „Биопродукти“ относно посегателствата върху лавандуловите полета. Ралчева прогнозира, че предстоят катаклизми на този пазар.

В последните 2 години цената на лавандулата се задържа много висока. Има страшно много нови насаждения и освен това се насадиха на места, на които досега това не е било традиционна култура, както е Северна България. Там и добивите са много големи. Това я прави изключително доходоносна и привлекателна за земеделските стопани.

По думите на Веселина Ралчева, лавандуловият разсад се краде, за да се продаде или презасади. Крайната цел е създаване на нови насаждения, добави Ралчева. 

От една страна кражбите са нещо, което постоянно ни съпътства, но тук се прибавя и факта, че е невъзможно в момента да се намери лавандулов разсад. Търсенето е толкова голямо, че няма толкова произведен разсад, а той не се произвежда от днес за утре. Липсата вдига цената на разсада и е по-висока от всякога – движи се около 0,20 лева, докато през годините е била 8-9-10 стотинки. Такива стойности, които достигна тази година, не са познати в последните 15-20 години.

Ралчева смята, че се проверяват единствено производители, които кандидатстват по инвестиционни проекти:

Хората, които отиват и си начертават тази година една нива с лавандула за субсидия, си получават субсидията, без никой да ги попита откъде и как са си купили разсад и са го засадили

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!