Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод планирания протест в деня на откриване на Българското европредседателство вътрешният министър заяви

Валентин Радев: Направихме необходимото, за да отговорим на исканията на синдикатите в МВР

| обновено на 09.01.18 в 17:14
Валентин Радев
Снимка: БГНЕС

Синдикатите в МВР планират протести в четвъртък, когато официално ще бъде открито Българското европредседателство. На 11 януари чуждестранните гости ще бъдат посрещани с протестни плакати на английски език. Вечерта ще има протестна демонстрация пред Народния театър "Иван Вазов", където ще се проведе церемонията по откриването на председателството. 


Пред "Хоризонт" лидерът на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов обясни, че увеличението на заплатите в министерството няма нищо общо с исканите проценти от синдикатите. Затова те ще протестират: 
Ще посрещнеме поне една част от делегациите по "Цариградско шосе" и на Орлов мост. След това ще се съберем близо до Народния театър "Иван Вазов", където ще е тържественото откриване на Председателството. Ще продължим на 25-ти при НДК, където ще е срещата на вътрешните министри от Европейския съюз.

Недоволните полицаи смятат, че чуваемост за действията им в ръководството на МВР има. Искат обаче конкретни действия. Освен увеличение на заплатите, синдикатите настояват и за изработване на нов закон за министерството.

В отговор министър Валентин Радев заяви, че ръководството на МВР и правителството са направили необходимото да отговорят на исканията на синдикатите. Заплатите на най-натоварените полицаи са увеличени между 3 и 12 процента, допълни министърът:
От 30 лева до 55 лева - в зависимост от категорията. Тяхното единствено искане - ако може да са 15%, те казаха на калпак. Не, на калпак ние не правим никаква политика, ние стимулираме  най-работливите и сега в момента от днес започва изплащането. Освен това 20 милиона раздадохме преди това  - по 480 лв на всеки един. Какво не направихме? Дрехите изплатихме  - 17 и половина милиона.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени