Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният ден на снега и третият "Витоша зимен фест" откриват годишната програма на "София - европейска столица на спорта"

Световният ден на снега и "Витоша зимен фест" е първата проява, с която в събота край хижа "Алеко" ще бъде открита годишната програма "София – Европейска столица". Глобалната инициатива се организира за седми път и обединява над 480 празнични, спортни и забавни събитията в световноизвестни зимни центрове. Всеки участник до 18-годишна възраст може да ползва кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" с лифт карта на символична цена от 1 лев и депозит 5 лева. Тази година програмата на зимния празник отново ще включва планинско колоездене – зимно спускане за време. Стартът ще е на плаца пред хижа "Алеко", трасето ще е дълго 800 метра с множество виражи и скокчета, а финалът е пред долна станция на Романския лифт.

Организаторите са предвидили спринтово ски бягане около хижа "Алеко", както и състезания по ски алпинизъм, в което участие ще вземе и Кирил Николов – Дизела.

И още за програмата - на плаца пред "Алеко" ще бъде нареден паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като всеки победител в двойките ще получи награда. Ски учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. Наред с надпреварата по ски бягане, всеки ще може да се пробва безплатно с "писалките".

Предвидени са конкурси: за направа на снежна фигура, за най-атрактивен карнавален костюм и визия, за най-голяма снежна топка, теглене на въже и други.

За децата ще се грижат специални аниматори, които ще осигурят маски и карнавални аксесоари. Ски учители ще направят снежно шоу с борд и ски трикове.

Мотото на Световния ден на снега "Открий, забавлявай се, изживей" е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени