Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Попов: Цялата философия на антикорупционния закон е сбъркана

Христиан Митев: Не трябва да се отхвърля в цялост антокорупционният закон

Снимка: БГНЕС

Ще подкрепим антикорупционния закон, тъй като не смятаме, че в неговата цялост той следва да бъде отхвърлен, заяви в предаването „Преди всички“ Христиан Митев от „Обединени патриоти“, зам.-председател на правната комисия.

Отхвърлянето на закона в цялост на практика е все едно отхвърляне изобщо на философията и идеята за съществуването на такъв закон. Такъв закон трябва да съществува. Действително има несъвършенства. От тук нататък трябва да се даде възможност този закон да започне да се прилага и едва след това да се направи една последваща оценка на въздействието, която да установи дали и какво би следвало да се промени в него. Смятам, че въпреки критиките, изложени във ветото, не би следвало да се отхвърля в цялост законопроектът. По съвсем друг начин щяха да стоят нещата, ако бяхме изправени пред връщане на конкретни текстове, но връщането на целия законопроект на мен повече ми прилича не на професионален, а изцяло на политически акт.

Не виждам истинско желание за борба с корупцията през антикорупционния закон. Рискуваме България да тръгне в това Европредседателство така, да изпусне този златен шанс заради ината и може би някакви други цели на управляващите, коментира Филип Попов от БСП, който е и зам.-председател на правната комисия в парламента. Според него това е прах в очите на българските граждани:

Цялата философия на този закон е сбъркана. С такъв тип закон няма как да се бори корупцията. Тя се бори от органите, които следва да правоприлагат, но когато изначално материята, която следва да се бори срещу корупцията, е некачествен /самият законопроект/, тогава няма как и тези органи да си свършат работата. Затова президентът е наложил вето върху целия законопроект, защото той в своята философия е сбъркан. Не може да се променят един или два текста, защото самите текстове са свързани.

Очевидно законът ще бъде прегласуван, каза още Попов и добави:

Лошото е, че България стартира Европредседателството от тази неизгодна позиция. Трябва да има нов законопроект, заедно изработен от всички народни представители, който да отговаря в максимална степен на изискването на европейските институции, на тази висша цел - борба с корупцията.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна