Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на издателите представя Бяла книга за свободата на медиите

Снимка: БАИТ ЕКСПО

Съюзът на издателите в България представя Бяла книга за свободата на медиите в България. В предаването „Преди всички“ Теодор Захов от Съюзът на издателите обясни:

Бялата книга е ретроспекция на известни обществени факти, които се случват в България от десетина години насам и които доведоха до криза в свободата на словото и в условията, в които може да се работи и да се прави независима журналистика. Книгата е подготвена от журналисти, от членове на Съюза. Отразява основните процеси, които са се случили. В края има идеи и предложения. Книгата обхваща периода от 2006 година насам.

Концентрацията на голяма част медии в ръцете на Делян Пеевски, натискът от страна на институциите и икономическата криза са застъпени в книгата.

Разсипването на медийната среда води до липса на доверие на обществеността в медиите като цяло, подчерта Захов. По думите му, аудиторията не е в състояние да се ориентира кое е истина и кое не в потока от информация. Захов добави, че по този начин всички - и спазващите законите, и тези, които не ги спазват, се слагат под общ знаменател. Това води до разрушаване на авторитети, изтъкна той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна