Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести бележат началото на Българското председателство на Съвета на ЕС

| обновено на 11.01.18 в 11:46

В София започнаха протестите, планирани в деня на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Девет уведомления за протести и шествия са получени в Столичната община.

Първите прояви са преди обед в градинката до парламента и на площад "Народно събрание", а останалите са вечерта. От Общината казаха, че няма засичане на маршрути.

Пред Народното събрание се проведе демонстрация на неправителствени организации в защита на Истанбулската конвенция. Преди обед на протест излязоха и пенсионери.

Протести ще има на служителите на МВР, които са на няколко места, протести ще има и в няколко града на страната в защита на Национален парк "Пирин", митинг-шествие в подкрепа на правителственото решение за изграждане на втори кабинков лифт в Банско и развитие на зимния туризъм в планинските райони ще се проведе в София. 

Преди дни, на въпрос на "Хоризонт" за протестите, които се организират днес, министърът за европредседателстово ни Лиляна Павлова заяви, че няма нищо против протестите, стига те да не са организирани целенасочено точно в този ден и да не предизвикват провокации:

На мен лично ми се иска да не започваме председателството с протести, независимо каква е темата на протестите, не за друго, а  защото в България на посещение ще бъдат всички европейски и международни медии да отразят откриването и първите пленарни заседания. Протестите не ни притесняват, стига те да са в законоустановения ред, да не са целенасочено избрани като дата, да не се търси провокация с цел опетняване името на България. Всеки има правото си да протестира по закон.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна