Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки се събраха в подкрепа на ратифицирането на Истанбулската конвенция

4
Снимка: БГНЕС

На площад „Народно събрание“ десетки се събраха на мирна демонстрация в подкрепа на ратифицирането на Истанбулската конвенция. Документът беше приет от правителството и предстои да бъде гласуван от парламента.
      

Всяка трета жена е жертва на насилие и трябва да се сложи край на това. Истанбулската конвенция предвижда мерки, които ще принудят правителството най-накрая да вземе нещата в свои ръце и да се противопостави на системните нарушения, които се извършват спрямо правата на жените в България, заявиха присъстващи.

Споровете, които се породиха, са абсолютно безпочвени и се коренят в нечетене на Конвенцията, в манипулативни или превратни интерпретации, посочиха още протестиращи.

Велина Тодорова, доцент по семейно право и член на Съвета по правата на детето към ООН изрази очакванията си парламентът да ратифицира с голямо мнозинство Истанбулската конвенция, а това да доведе до законови промени, криминализиращи домашното насилие:

Говорим за нуждата от криминализиране на домашното насилие от десетина години. България ще се задължи да го направи и няма нищо лошо в това. 

Запитана защо досега това не се е случило, Тодорова изтъкна:

Проблематиката не е толкова приоритетна, представителството не я познава, няма сили за обществен натиск. Тази Конвенция ни дава платформа, в която да представим проблема и да покажем на народните представители колко е важен.

Още за атмосферата на протеста чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна