Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна новият политически сезон

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за изслушване на премиера за криминогенната ситуация в страната

| обновено на 11.01.18 в 12:38
Снимка: БГНЕС

Започна новият политически сезон на Народното събрание. В декларации управляващите изтъкнаха важната политическа роля  във времето на Българското председателство, а опозицията не спести острите си критики.

Нека си пожелаем конструктивизъм, да погледнем на Европредседателството не като фон за ляв или десен популизъм, а като повод за сближаване, а не за противопоставяне, тези призиви на председателя на народното събрание Цвета Караянчева не  успяха да усмирят опозиционните страсти. Още в началото депутатите отхвърлиха предложението на БСП за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов относно криминогенната ситуация в страната. От парламентарната трибуна всяка партия представя декларация с намеренията си.
Председателят на групата на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов подчерта, че основният приоритет за партията ще е успешното представяне на страната ни по време на Българското европредседателство: 
Това прави работата ни като народни представители несъизмеримо по-отговорна, защото знаем, че народът на България не иска да бъдем фон в хор на европейските гласове. Нямаме намерение да принизяваме ролята на опозицията в политическия ни живот. Очакваме обаче политическите ни послания от опозицията да бъдат състоятелни и добре аргументирани. Европейските ни партньори са виждали и скандали, и интриги, и протести - в този смисъл намеренията да се провокират страсти по време на председателството ни няма как да постигнат големия си ефект, който целят някои. 
Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с множество критики към управляващите: 
Колкото и да говорите, че правителството е стабилно, виждате, че всеки ден давате нови поводи за противоречия помежду си, но започнахме годината така - осем дни - осем трупа, убийства на семейства, стрелба по данъчен, убийство посред бял ден на крупен бизнесмен, близък до властта. 

Обедняваме, корупцията е обзела всичко, престъпността взех връх с показни убийства и народът все повече не може да търпи и излиза на улицата, иска алтернатива. 

И властта не реагира адекватно, но народът реагира, народът е на улицата! Ние ще работим за тази алтернатива, която обществото и хората очакват. Трябва да променим модели и цели системи в българското общество. Вие предлагате решаване на парче. 
Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров представи декларацията от името на групата на "Обединени патриоти". "Обединени патриоти" ще докажат пред Европа, че са надежден партньор, подчерта Сидеров: 
България ще покаже по време на това домакинство, че управлението е стабилно, че в България патриотичните формации са надежден и стабилен политически партньор. През идващата година целта ни е да продължаваме с такива прагматични ходове, което да показва, че може да се работи за доброто на хората без много патос и лозунги. 
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ за пореден път изрази непримиримото отношение на Движението към участието на "Обединени патриоти" във властта, но особен акцент постави върху ролята на Турция в Европа: 

Продължаваме да смятаме, че това управление не е добро за страната, ние сме против управлението с националистите. В ДПС смятаме, че стабилността на Балканите е в пряка зависимост от скоростта на протичане на процесите на присъединяване на страните от Западните Балкани, а също и продължаване и засилване на диалога ЕС - Турция. Ние не си представяме, че може да бъде постигнато трайно стабилизиране на Балканския регион без включването на Република Турция в общоевропейските процеси, колкото и трудно да изглежда това към този момент. 

От името на "Воля" изявление направи лидерът Веселин Марешки, който се обърна с позитивно пожелание към управляващите: 
Правете така, че този просперитет и благополучие, който лъха от тази зала, да стига до все повече български граждани. Работете за това, отдайте малко повече от вашите сили, знания и енергия за това повече български хора във всеки един град да изглеждат така успешни, така щастливи и така усмихнати. 
Декларациите на политическите сили и репортерското включване на Виолета Ашикова с информация за старта на новия политически сезон чуйте от звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна