Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събитията от Българското европредседателство продължават с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер"

Снимка: БТА

Ден след официалното откриване на Българското европредседателство, на което лидерите на европейските институции Антонио Таяни, Доналд Туск и Жан Клод Юнкер отправиха призиви гласът на България да бъде чут, да се работи повече за гражданите и за приемането на страната ни в Шенген и еврозоната, днес събитията продължават с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер". 


Ще бъде подписано споразумение за най-големия до момента проект в страната ни, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа. След това председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов ще дадат изявления за медиите в Националния дворец на културата. 
Вашето място е в Европа. Вашето място е в Шенген. Вашето място е Еврото. Ще работим да постигнем това. Европейската Комисията ще бъде до България. 
 заяви Жан-Клод Юнкер снощи в Народния театър "Иван Вазов" при официалното откриване на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Програмата на Председателя на Европейската комисия в София продължава и днес - с работни срещи с премиера и с президента. В сградата на Министерския съвет Юнкер и Борисов ще обсъдат приоритетите на страната ни по време на председателството, многогодишната финансова рамка на Европейския съюз и готовността на България за членство в Еврозоната и Шенген. След това Жан-Клод Юнкер ще разговаря и с президента Румен Радев

В същото време в Националния дворец на културата членовете на Европейската комисия ще объждат с министрите от кабинета общите политики в областите: външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие, как Европа да стане по-стабилна и да бъде по-близко до европейските граждани. 
Премиерът, председателят на Европейската комисия, еврокомисарите и министрите ще заседават заедно, след което Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер ще дадат пресконференция, която "Хоризонт" ще излъчи пряко.

След обед Юнкер ще разговаря с председателя на парламента Цвета Караянчева, а еврокомисарите ще се срещнат с Председателския съвет на Народното събрание и с председателите на парламентарните комисии. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени