Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тригодишен връх за еврото над 1,21 долара след пробив в преговорите за коалиционно правителство на Германия

Снимка: БГНЕС

Еврото реагира позитивно на новината, че консерваторите на немския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц са постигнали споразумение относно изработването на подробен план за стартиране на официални преговори за съставяне на коалиционно правителство. Това засилва перспективите за прекратяване на месеците политическа несигурност в Германия, които бяха факт след проведените през миналия септември редовни парламентарни избори.

Споразумението между партийните и парламентарни лидери проправя пътя за детайлни преговори по същество през следващите седмици, намалявайки по този начин несигурността, която в последните месеци отслаби ключовата роля на Германия в международните отношения и дори доведе до повдигане на въпроси около това, дали Меркел ще запази своя пост.

Новината за пробив в преговорите спомага за допълнително поскъпване на еврото, след като единната европейска валута успя да намери добра подкрепа и от оповестените вчера протоколи от декемврийското заседание на ЕЦБ.

                                                                                        Графика на евро/долар (на седмична база)

СнимкаВ началото на днешната европейска търговия еврото проби над неговата важни предишни върхове около 1,2092/89 областта (бивши важни върхове от септември 2017 и от 4-ти януари тази година), поскъпвайки с 0,67% към нов тригодишен връх от 1,2122 щатски долара, - най-високо негово ниво от декември 2014 година.

Трайно поскъпване на еврото до края на петъчната търговия над неговите бивши върхове около 1,2089/92 долара ще даде сигнал за задълбочаване на неговото възходящо движение към 1,2165/70 долара (бивш връх от 31-ви декември 2014-а година и 50% корекция на последния средносрочен негов спад от върха от май 2014 година около 1,3994 долара до важното дъно от януари 2017-а около 1,0340 долара).

Само връщане на единната валута обратно под неговите бивши върхове около 1,2089/92 ще отслаби натискът върху щатския долар. Трябва да се има предвид, че по-нататъшната съдба на зелените пари ще зависи до голям степен от очакваните с голям интерес днешни данни от САЩ за инфлация и за продажбите на дребно през последния месец на 2017 година (от 15:30ч. наше време).

Единната валута поскъпва и спрямо останалите основни валути, нараствайки с 0,4% към 6-седмичен връх от 0,8927 британски лири и с 0,7% към тридневен връх от 134,75 японски йени.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна