Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробив в разговорите за съставяне на коалиция в Германия

| обновено на 12.01.18 в 15:06
Мартин Шулц и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Германия бе договорено да започнат преговори за голяма коалиция. Канцлерът Ангела Меркел, лидерът на баварския Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер и председателят на социалдемократите Мартин Шулц преговаряха рекорден брой часове, за да постигнат компромис.

 24 часа продължиха преговорите в последния ден на сондажите за голяма коалиция в Берлин. Това е абсолютен рекорд дори за канцлера Ангела Меркел, която е известна с издръжливостта си по време на кризисни ситуации и вече има зад гърба си 17-часови заседания в Брюксел по време на еврокризата.

В крайна сметка към 9 сутринта от кръговете на преговарящите в централата на социалдемократическата партия в Берлин изтече информацията, че е постигнат пробив.

Консерваторите и социалдемократите са се разбрали по най-спорните теми. Те са съгласни на ограничаване на бежанския приток в Германия, като в бъдеще той ще се ограничи на до 1000 души на месец. По отношение на данъчната политика социалдемократите не успяха да пробият с искането си да се увеличат данъците на най-богатите. Има споразумения за пенсионната реформа и енергетиката.

След края на разговорите Мартин Шулц заяви:
Германия трябва отново да поеме силната роля, която има в Европа, и да отговори на предложенията, направени от Париж, както и на тези на Еврокомисията в Брюксел. Готови сме да се ангажираме и икономически, и политически, за да укрепим ролята на Европа.
Меркел потвърди, че е готова да работи с френския президент Макрон по реформирането на ЕС.
Що се отнася до Европа, ние сме убедени, че имаме нужда от нов възход и не се боим да намерим общи решения с Франция.


С края на сондажите драмата със съставянето на правителство далеч не приключва. Резултатът от тях тепърва трябва да бъде гласуван на извънреден конгрес на социалдемократите на 21 януари. Ако делегатите гласуват за започване на същински преговори, те също трябва да бъдат завършени успешно.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна