Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Фаас: Ако социалдемократите склонят на коалиционни преговори, до април може да има кабинет

| обновено на 13.01.18 в 09:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Натискът върху трите партии, които водят разговори за начало на коалиционни преговори в Германия, е огромен. Затова ще се стигне до подновяването на голямата коалиция между Християндемократическия съюз, Християнсоциалния съюз и Социалдемократическата партия. Това прогнозира в интервю за предаването "Събота 150" проф. Торстен Фаас от Свободния университет в Берлин:

Всичко е в ръцете на социалдемократите. Ако те склонят на коалиционни преговори, нещата ще се развият бързо, и през март – април може да имаме нов кабинет.

Ситуацията е сложна, но председателите на трите партии знаят това добре, защото от изходите на преговорите зависи тяхното бъдеще, посочи той и добави: Различията са наистина съществени. Християнсоциалният съюз има съкрушителен резултат от парламентарните избори - по-малко от 40%. За всяка друга партия този резултат може да е чудесен, но не и за Баварската партия, която е хегемон в провинцията. Към това трябва да добавим, че в дясното политическо пространство и в Бавария се наложи крайнодясната алтернатива за Германия, което е силно притеснително, а от гледна точка на ХСС - това очевидно оправдава и заемането на още по-крайна позиция.

Самият факт, че обсъждаме различни модели на управление, които са непознати след военната история на Германия, вече говори за това, че се намираме в извънредна и непозната ситуация след изборите, смята проф. Фаас: На дневен ред остава правителство на малцинството, въпреки че Меркел отхвърли и този вариант. Според мен Германия е изправена пред две възможности - или много голяма коалиция, или нови избори.

По думите му политическото бъдеще на Ангела Меркел е застрашено: Тя вече не е онзи неоспорим лидер, не е толкова убедителна, колкото беше само до преди няколко месеца.

Цялото интервю чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна