Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът продължава да се понижава към тригодишни дъна спрямо останалите водещи валути

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щатският долар остава под солиден натиск от продажби в началото на новата седмица, понижавайки се спрямо останалите водещи валути към най-ниски нива от началото на 2015-а година насам.

В основата на текущата слабост на зелените пари са нарастващите инвеститорски очаквания, че ускоряващият се икономически растеж в световен плана ще накара водещите централните банки да последват Федералния резерв на САЩ и да стартират в скоро време политики на отказ от стимулиращите мерки, предприети в резултат на последната глобална финансова и икономическа криза.

И докато плановете на Фед за постепенно затягане (повишаване) на лихвените нива са вече до болка познати и оценени от финансовите пазари, засилващите се спекулативни очаквания, че ЕЦБ може да обяви в скоро време крайна дата за програмата за месечни покупки на еврооблигации, след което да започне и да повишава рекордно ниските си лихви, продължават да оказват сериозна подкрепа за единната европейска валута.

След като в петък еврото успя да поскъпне над неговите важни бивши върхове от 2017-а година около 1,2089/96 долара, възходящото му движение се задълбочава, като днес единната валута достигна нов тригодишен връх от 1,2297 щатски долара (най-високо ниво от декември 2014-а година). Подкрепа за драматичното поскъпване на еврото през последните дни на търговия продължава да оказват политическите развитие в Германия (възможността за формиране на коалиционно правителство между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц), извънредно силните икономически данни от еврозоната и протоколите от последното заседание на ЕЦБ.

                                                                        Графика на евро/долар (на седмична база)

Снимка

Всичко това кара все повече инвеститори да ребалансират техните финансови портфолия в посока към единната валута. Една по-трайна стабилизация на еврото над бившите му върхове малко под 1,2100 долара може да доведе до задълбочаване на неговото възходящо движение към 1,2300/50 нивата (бивши върхове от 18-и и 19-ти декември 2014-а година) и дори към 1,2570/1,2600 областта (бивш връх от 16-и декември 2014-а година към 1,2570 и 61,8%-та от последния средносрочен негов спад от върха от май 2014 година около 1,3994 долара до важното дъно от януари 2017-а около 1,0340 долара - около 1,2600 долара).

Драматичното поскъпване на еврото през последните дни на търговия допринася за общата слабост на зелените пари, като в понеделник индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава с 0,45% към 90,28 пункта - негово най-ниско ниво от началото на 2015-а година. Някои инвеститори и анализатори отдават част от слабостта на долара на опасенията за търговски протекционизъм в САЩ, визирайки притесненията, че президентът Тръмп иска да оттегли страната от НАФТА (търговското споразумение между САЩ, Канада и Мексико).

По-рано днес британската лира поскъпна до 1,3819 долара, достигайки нов най-висок връх от деня след референдума във Великобритания в подкрепа за Брекзит (най-високо връх от 24-ти юни 2016-а година). Това поскъпване на паунда е факт въпреки новината за фалита на една от най-големите британски строителни компании - Carillion Plc.

Японската йена и швейцарския франк също продължават да поскъпват спрямо долара, достигайки 4-месечни върхове съответно от 110,52 йени и от 0,9605 франка за един долар. Продължава възходящото движение и на стоково-зависимите валути като австралийския, новозеландския и канадски долари. "Австралиецът" нараства към 4-месечен връх от 0,7966 щатски долара, а "кивито" - към 4-месечен връх от 0,7296 американски долара. Канадската валута пък поскъпна към едноседмичен връх от 1,2404 "канадеца" за един щатски долар.

Щатският долар се понижава и към двугодишно дъно от 6,4190 юана, след като Бундесбанк обяви, че планира да включи китайската валута във валутните си резерви в замяна на намаляване на дела на резервите си в долари.

Трябва да се има предвид, че поредната обезценка на долара е факт при относително тънка и неликвидна търговия с оглед на официалния празник в САЩ за Деня на Мартин Лутър Кинг (днес няма да работят нивото фондови борси на "Уолстрийт", нито американския облигационен пазар).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна