Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Костов: НЕК има достатъчно възможности да съхранява доставеното оборудване за АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС

НЕК има достатъчно възможности да съхранява доставеното оборудване за АЕЦ "Белене". Това сочат резултатите от проверката, която е направила Агенцията за ядрено регулиране. В интервю за "Хоризонт" председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов посочи, че са направени и някои препоръки към НЕК:

НЕК може да осъществява необходимите действия по съхраняване на доставеното оборудване, притежава необходимия финансов и човешки ресурс. Оборудването се съхранява на площадката в "Белене", като стриктно се изпълняват препоръките, които са дадени от производителя на самото оборудване. Направени са препоръки относно подобряване на организационната структура и на процедурите, с които се управлява процесът.

Въпреки че оценката за техническия проект на АЕЦ "Белене" е завършена, трябва да бъде направен анализ на съответствието с новите изисквания за ядрена безопасност, посочи още Лъчезар Костов:

Трябва да имаме предвид, че проектът "Белене" премина стрес тестове. Проектът се одобряваше след аварията във "Фукушима" и той е един от малкото, на мен не ми е известен друг нов проект да е минал стрес тестове по онова време. Екип на Международната агенция по атомна енергия провери резултатите от стрес тестовете и практически те бяха одобрени. Не очакваме някакви проблеми при този сравнителен анализ, но все пак той трябва да бъде направен.

Цялото интервю с Лъчезар Костов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна