Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Казанджиев: Общинските власти си затварят очите за незаконния добив на подземни природни богатства

Вероятно е да са финансово мотивирани, но е вероятно и да бъдат сплашвани, репресирани и профилактирани

Христо Казанджиев
Снимка: БГНЕС

Хората са неосведомени по процесите, касаещи концесиите, а през последните години държавата в много голяма степен занемари просветителската дейност относно политиките в сферата на подземните природни богатства. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Христо Казанджиев, експерт от Българския енергиен и минен форум и бивш директор на „Природни ресурси и концесии“ в Министерството на икономиката през периода 1997 – 2009 година. Държавата проявява неоправдана индиферентност, смята Казанджиев:

Държавата не обяснява на хората целта на концесиите, ползите за държавата и за отделните общини от разработката на подземните природни богатства. Друг е въпросът, че и самите концесионери не подпомагат този процес. Много често има нарушения, които не са фрапантни, но така или иначе създават недоверие в обществеността. Има и един елемент, който се наблюдава през последните години – протестите на обществеността много често са инспирирани, политически, икономически интереси и т.н.

Увеличава се броят на кариерите заради интензивната строителна дейност, но това затруднява Министерството на енергетиката да осъществява непрекъснат текущ контрол, подчерта експертът. Казанджиев акцентира върху незаконния добив на подземни природни богатства и липсата на реакция на местните власти:

Много вероятно е да бъдат финансово мотивирани, но също така е много вероятно да бъдат сплашвани, да бъдат репресирани, профилактирани, както се казва. Големият проблем е, че органите не предприемат необходимите крути мерки съвместно с Министерството на вътрешните работи и местните органи за опазване на околната среда.

Законът за подземните богатства трябва да бъде променен, защото не гарантира ефективен контрол от страна на държавата върху мините и кариерите, осъществяващи добив на подземни богатства чрез концесии - за това алармираха в края на миналата седмица и от Българския център за зелена икономика. Законът не е лош за условията, в които се работи, но в много голяма степен контролът по места е занижен, изтъкна още Христо Казанджиев:

Този, който може да се намеси, е, пак подчертавам, Министерството на вътрешните работи и трябва да се търси неговото съдействие от общинските власти. Друг е въпросът, че общинските власти по една или друга причина не предприемат тези мерки, затварят си очите. Има един период на инертност в задействане на машината, през което време нарушителите си свършват работата, изгребват каквото има, оставят всичко и бягат. Санкциите в тази връзка са драстични. Може да се стигне до конфискуване на цялата техника, свързана с добива - камиони, багери.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени