Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прощаваме се с актрисата Мариана Аламанчева

| обновено на 18.01.18 в 12:49
Мариана Аламанчева
Снимка: Георги Бангиев

Днес се прощаваме с актрисата Мариана Аламанчева. Тя почина в понеделник на 76 години. Поклонението беше в Сатиричния театър „Алеко Константинов“.

Пред "Хоризонт" актьорът Славчо Пеев сподели:

Заедно бяхме във ВИТИЗ, заедно отидохме в Добрич, заедно дойдохме тук, в Сатирата, и много сме свързани с нещата, които сме правили. С нея се работеше много леко. Тя беше просто един усмихнат човек. Аз не помня с нея нещо скандално.

Актьорът Мариан Бачев разказа:

Тя е от поколението, което аз познавам основно от телевизията, от тази генерация артисти, за които ние само много сме чували или сме гледали в театъра. Изключително лъчезарна и позитивна, така си я спомням. Аз съм тук не толкова като близък човек, колкото да отдадем дължимото към паметта на артистите, които си отиват. Защото всички - с по-голяма или по-малка крачка, вървим нататък. Аз се радвам, че има колеги - и от по-младите, и от по-възрастните... Няма да изпратим Мариана в самота. 

Любимката на няколко поколения зрители беше в трупата на Сатиричния театър от 1967 година. Три години преди това завършва актьорско майсторство в класа на професор Желчо Мандажиев. Играла е в Добричкия театър, но в репертоара на Сатирата има 41 роли. 

Отиде си една от най-интелигентните и фини актриси, написаха колегите ѝ на сайта на театъра.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна