Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Звукови хроники „Радио, любов моя!”

Захари Миленков
Снимка: личен архив

В две поредни предавания (23 и 30 януари) ще ви разведем из „Музейната експозиция на историята на радиото в България”, която се намира във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Създадена е преди 20 години от Захари Миленков, който е уредник на този уникален музей. Звукорежисьор по професия и историк по призвание, повече от три десетилетия той работи в БНР, дългогодишен директор е на Златния фонд. Началото е поставено през 1998 г. с помощта на Политехническия музей в София, с подкрепата на колеги от Радиото, приятели и дарители.
Захари Миленков ще представи най-ценните експонати в музейната сбирка, ще ви запознае с развоя на технологията на правене на записи, различните видове магнетофони, ленти, плочи, пултове, радиоприемници. А от Златния фонд на музейната експозиция ще чуете първия радиозапис в света, направен през 1860 г., шлагери от 30-те години с музика от Людмил Бабев (първият щатен звукорежисьор в Радио София) и Ото Либих (големият български пианист, автор на оперети и забавна музика) по текст на Петър Витанов (първият щатен говорител в държавното радио, писал под псевдонимите Амиго Фриц и Петър Пирински). И още: една от първите радиореклами и песента в прослава на чудния радиоапарат - музика, текст и изпълнение на Стоян Миленков (известен в миналото бард, куплетист-сатирик), запис на стара децилитна плоча на прочутия музикален радиосъстав - Струнния квартет „Аврамов” и други.

вторник, 23  януари от 17.30 часа

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020