Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергин Борисов: Едва две линии на градския транспорт достигат до природен парк "Витоша"

От Столичната община не са съгласни с това твърдение

Снимка: БГНЕС
Наред с протестите за Пирин, в последните седмици, особено актуална става темата и за използването на ресурсите на Витоша.

Сега ще обърнем внимание на проблема, само че не в посока на лифтовите съоръжения, а по отношение на транспортното обслужване до планината. Или по скоро за липсата на такова.

Едва две линии на градския транспорт достигат до природния парк, а другите обслужват кварталите в Подвитошката яка. По линия 66 се движат едва три автобуса, които са крайно недостатъчни.

За да бъде нормален излетният транспорт, той трябва да е начесто, трябва да е с автобуси, които да са оборудвани за пренос на велосипеди, трябва да бъдат с туристическо разположение на седаблките, трябва да могат да пренасят туристически раници и оборудването, което туристите биха искали да вземат със себес си в планината и трябва да са на достатъчен интервал.

В момента всички излетни линии, т.е. линия 122, 123, 98, 66, 63, 163  - тези линии се движат само и единствено през почивните дни
.

През годините бяха закрити няколко автобуса - с номера  61 и 261, коментира пред Радио София Гергин Борисов от неправителствената организация „Спаси София“.

В същото време от Столичната община се свързаха с нас, за да съобщят, че линиите са повече от две. Очаквайте през деня и мнението на специалист от Центъра за градска мобилност.

Снимка

Карта на транспортните връзки до Природен парк "Витоша"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени