Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени разработват кръвен тест за ранно откриване на осем вида рак

Снимка: Лилия Герчева, БНР

Нов кръвен тест за рак показа обещаващи резултати за откриване на осем различни вида тумори, преди да се разпространят в тялото, което дава надежда за ранното им откриване, предаде АФП.

Необходими са обаче още проучвания преди теста, който е наречен CancerSEEK, да стане общодостъпен, като се прогнозира, че ще струва около $500, се посочва в публикация в сп. „Сайънс“.

Учени в университета "Джонс Хопкинс" изпробвали новия кръвен тест на 1005 пациенти, на които вече била направена ранна диагноза въз основа на симптомите им. Той показал точност от 70% в откриване на раковите заболявания.

Тестът открива рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белия дроб и гърдата. За пет от тях - на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса и хранопровода, няма мониторингови тестове за оценка на средния риск. За тези пет вида рак точността на откриване била от 69% до 98% .

Неинвазивният тест е базиран на комбиниран анализ на ДНК мутациите в 16 ракови гена, като в същото време се оценяват нивата на 10 протеинни биомаркера в кръвта.

Доктор Кристиан Томасети от "Джонс Хопкис" заяви, че тази област на ранното откриване е критична и резултатите са много вълнуващи.

Професор Ричард Мърей, директор на Института за изследване на рака в Манчестър, обясни:

Когато пациентите усетят някакви симптоми, то тогава болестта вече е започнала да се разпространява. Идеята на кръвния тест е да можете да продължите живота си. Ще можете да отидете в аптеката или при личния си лекар и да направите кръвен тест, може би дори всяка година. Така те ще могат да откриват рака много по-рано. За туморите на панкреаса и яйчниците ранното откриване в момента е невъзможно. Ако го откриваме по-рано, ще можем да спасяваме човешки животи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна