Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателите на комисиите по евровъпросите на парламентите на ЕС ще заседават в НДК

Сред участниците в срещата е Франс Тимерманс

| обновено на 22.01.18 в 08:36
Снимка: БТА

Председателите на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз ще заседават в конгресния център в НДК. Със срещата се открива парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Конференцията на председателите на комисиите по европейските въпроси, т.нар. "Председателски КОСАК", ще дискутира три основни теми - едната е свързана с приоритетите на Българското председателство, която ще представи ресорният министър Лиляна Павлова.

Делегатите ще разискват и бъдещето на ЕС, каза председателят на комисията по европейските въпроси в Народното събрание Кристиан Вигенин.

Третата дискусия е фокусирана върху ролята на европейските макрорегионални стратегии на ЕС, като са предвидени изказвания по стратегията за развитие на региона на Балтийско море и на Дунавската стратегия.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие срещата и парламентарното измерение с реплика на парламентарния звънец. Той ще бъде ползван за процедурно водене на заседанията.

Делегатите на първата среща от парламентарното измерение са над 130, сред тях и делегати на Европейския парламент, като са поканени и посланиците на страните - членки на Европейския съюз. На Председателския КОСАК няма да има представители на комисиите по европейските въпроси на двете камари на Британския парламент, които в последния момент са отказали визитата. Специални гости ще бъдат представители на парламентите на Исландия, Норвегия, Швейцария, Република Косово и на кандидатите за еврочленство - Сърбия, Черна гора, Македония и Турция.

"Бъдещето на Европейския съюз - сила в единството" е темата на срещата на председателите на комисиите по европейските въпроси от парламентите на страните - членки.

На откриването ще говорят първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова.

В програмата на Франс Тимерманс са предвидени срещи с министъра на правосъдието Цецка Цачева и с министъра на българското председателство Лиляна Павлова.

От НДК съобщиха, че заради това събитие от календара на председателството, достъпът до централната сграда на двореца ще е ограничен. За желаещите да закупуват билети за културната програма е разкрита каса в кино "Люмиер". 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна