Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Неков предлага общоевропейски орган да следи за двойни стандарти при храните

Снимка: БГНЕС

Евродепутатът Момчил Неков ще се стресне с журналисти, за да представи идеята си за изготвяне на парламентарно становище относно двойния стандарт при храните в Европейския съюз. За „Хоризонт“ и предаването „Преди всички“ той сподели, че целта на срещата е да се изготвят още предложения, които да бъдат добавени към вече готовото становище.

Целта е да премахнем двойното качество на продуктите на единния пазар. Това е един корпоративен расизъм, който трябва да се прекъсне и от тази гледна точка има фактология, има и политически предложения за отпадането точно на тези двойни стандарти.

Неков отбеляза, че речта на Жан-Клод Юнкер от септември 2017 година е адресирала проблема с двойните стандарти на мултинационалните компании, чиито хранителни продукти са на пазара в цяла Европа:

Той подчерта, че има такъв проблем. След това принудихме Европейската комисия да отпусне 2 милиона евро за изследвания и това е едно от нещата – максимално бързо да се финализират тези изследвания. За това призовавам в самото становище. На второ място, съм добавил за естествения процес на създаване на асоциативна връзка между марка и продукт. Тук призовавам да се създаде общоевропейски орган, който да следи за това дали ще предлага еднакво съдържание за един и същи продукт от направените изследвания. На трето място, мултинационалните компании обявиха, че те са се съобразявали с местните предпочитания и местните рецепти. Как може тогава, примерно, между Малко Търново и Братислава – 1500 километра, да имат един и същи вкус, например, а между Братислава и Будапеща - 50 километра, да имат други предпочитания. Ясно се вижда разделението между Източна и Западна Европа.

Българските проверки също са показали различия, но не само в качеството, а и в цените. При бебешките храни например има 100% разлика в цените. Разлики има и в услугите, категоричен е Неков.

Трябва да започнем отнякъде. Затова е това становище и затова е докладът на ЕП по собствена инициатива, с който призоваваме Европейската комисия да изработи законодателство срещу точно тези нелоялни търговски практики.

Важното е, първо, да се изготви законодателство, че не трябва да има такива разлики, а ако има такива разлики, да бъде упоменато изрично, че това е местна рецепта. Потребителят трябва да е информиран.

Комисията на Неков разглежда доклада от гледна точка на хранителите продукти, но други комисии са се ангажирали и с отражението на двойните стандарти върху здравето, допълни той. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени