Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кореецът Хьон Чун срази Новак Джокович с 3:0 сета в Мелбърн

Новак Джокович поздравява Хьон Чун след победата на южнокорееца.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хьон Чун изненадващо елиминира Новак Джокович на Откритото първенство на Австралия и стана първият южнокорейски тенисист, който достига до четвъртфинал в турнирите от Големия шлем.

Чун победи в Мелбърн шесткратния шампион и поставен под номер 14 Новак Джокович (Сърбия) със 7:6(4), 7:5, 7:6(3) след 3 часа и 21 минути игра.

Азиатецът, който е 58-и  в световната ранглиста, пропиля аванс от 4:0 гейма в първия сет, но в крайна сметка стигна до тайбрек, в който победи.

Във втората част южнокореецът отново поведе с 3:0 гейма, но позволи да бъде застигнат. Сетът отиваше към нов тайбрек, но с няколко страхотни отигравания Чун стигна до пробив в 12-ия гейм и удвои преднината си.

Джокович откри третия сет с пробив, но съперникът му обърна до 3:1. Сърбинът веднага върна брейка и сетът пак трябваше да бъде решен с тайбрек. В него Чун поведе с 3:0 с два минипробива, но Джокович изравни за 3:3. Последваха няколко изключителни отигравания на азиатеца и след четири поредни точки той триумфира.

Това четвъртфинал е сбъдната мечта… Не знам как го направих. Много съм щастлив от победата… Чест беше да играя срещу Новак,  а това, че го победих, е просто невероятно. Когато бях по-млад, се опитвах да копирам неговата игра, коментира Чун.

Южнокореецът ще играе на четвъртфиналите срещу дебютанта в основната схема в Мелбърн Тенис Сандгрен (САЩ), който надделя над поставения под номер 5 Доминик Тийм (Австрия) с 6:2, 4:6, 7:6(4), 7:9(7), 6:3 по-рано днес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна