Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божурище реализира два социални проекта с финансиране от ЕС

Владислава Симеонова
Снимка: Луиза Лазарова

Община Божурище развива много и разнообразни културни дейности. Разполага с 6 читалища и радва посетителите си с множество фестивали. Зам. кметът Владислава Симеонова, която отговаря за културата, образованието, социалните дейности, здравеопазването и спорта в общината, каза:
Читалищата развиват културата в общината, поддържат местните традиции и дух. Мога да дам пример с големия фолклорен фестивал "Окни, па тропни" в с.Пролеша. На този фестивал каним гости от цялата софийска област. Възрастните хора в общината пазят традициите и ги предават на младите хора от  новото поколение. По този начин културната ни идентичност се запазва.

Много важно културно събитие за общината е възстановяването на стенописите на твореца Димитър Казаков - Нерон. Реставрационните дейности са извършени от Владимир Цветков.

Празникът на община Божурище се нарича „Празник на божура и цветята“ и се чества всяка последна събота на месец май. Честванията винаги  включват концерт, в който участват местни състави и гост изпълнители. Също така на подобни празници се организират презентационни модули, където бизнесът има възможност да запознае посетителите със своята дейност и да предложи свободни работни позиции.

В момента общината изпълнява два социални проекта, които са с финансиране от Европейския съюз. Първият е „Независим и достоен живот в община Божурище“. Той предоставя грижа в домашна среда, благодарение на лични асистенти и домашни помощници на нуждаещи се хора. Вторият проект е „Активно включване“, чрез който се изгражда център за социална рехабилитация и интеграция. Той ще бъде от полза най-вече на хората с увреждания, разказа Владислава Симеонова и добави:

Отпускаме финансова помощ и на майките и новородените деца. Нова практика също е безплатно пътуване на пенсионерите в местните автобуси, които достигат и до метростанция „Сливница“. Организираме и благотворителни кампании по време на празниците. Съвсем наскоро открихме и филиал за спешна медицинска помощ.

Заместник-кметът сподели също, че безработицата в общината е ниска, само около 2%. Населението в общината е значително, но проблем представлява фактът, че голяма част от хората са регистрирани по местоживеене в друго населено място. По този начин кандидатстването за национални и европейски проекти става по-трудно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна