Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на книгата за "Белене" на Борислав Скочев

Книгата "Концлагерът Белене" на Борислав Скочев вади на бял свят цялата потресаваща истина за острова, който убива свободния човек.

Такова фундаментално изследване, в което са показани политиките на българския партиен елит, начина, по който се унищожава моментално човек, не е правено. Това подчерта в интервю за предаването "Нещо повече" проф. Евелина Келбечева:

"Белене" е нарицателно за ужас и трагедия, за насилие, за опит за пречупване на хората. В книгата има невероятни случаи, цитирани от спомени на хората, че голяма част от хората не се пречупват. Това е един епически разказ, който съчетава в себе си изключително точното намиране на баланса между хронология и тематично изследване на целия лагер, включително на храната, на санитарните условия, на опитите за бягство, на опитите за рекрутиране на агенти на Държавна сигурност, на медицинската помощ в лагера, на наказанията, на стопанството, на принудителния път, но за мен това е балансът между изследването на политиката и административните мерки, както и на човешките истории.

Цялото интервю с проф. Евелина Келбечева можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени